Z zmago proti Levanteju z 1:0 je Barcelona minuli konec tedna najbližjemu zasledovalcu Atleticu ušla na neulovljivo razliko in ubranila naslov španskega prvaka. Madridčani zaostajajo za devet točk in v zadnjih treh prvenstvenih krogih ne morejo več nadoknaditi zaostanka, saj je katalonska zasedba boljša tudi v medsebojnih dvobojih.

Za nove-stare španske prvake je to že osmi naslov državnega prvaka v zadnjih enajstih letih, skupno pa že 26. Španski mediji ob uspehu Barcelone niso pozabili izpostaviti Lionela Messija, ki je bil znova ključen za uspeh kluba iz katalonske prestolnice. Kapetan in prvi zvezdnik ekipe je osvojil že svoj deseti naslov najboljšega v Španiji, v zadnjih petnajstih letih pa se je Argentinec v vseh tekmovanjih razveselil kar 34 lovorik. Za kako impresiven dosežek gre, pove podatek, da je sodeloval pri več kot tretjini od 91 lovorik, ki jih je Barcelona osvojila v svoji 121-letni zgodovini.

V tej sezoni lahko Messi v zbirko doda še dve lovoriki, saj se je s klubom uvrstil v polfinale lige prvakov, kjer se bo pomeril proti Liverpoolu, v španskem pokalu pa ga čaka še finale proti Valencii 25. maja. »Seveda smo zadovoljni, a ostajamo osredotočeni na izziv, ki nas čaka v ligi prvakov,« je dejal trener Barcelone Ernesto Valverde. Petinpetdesetletnik je po Luisu Enriqueju Josepu Guardioli, Louisu van Gaalu, Heleniu Herreri in Enriqueju Fernandezu postal šesti trener na čelu Barcelone, ki se lahko pohvali z dvema naslovoma španskega prvaka v uvodnih dveh letih na čelu ekipe.

Realu naklonjeni madridski mediji so uspeh blaugrane izkoristili za kritiko kraljevega kluba, ki je v nedeljo izgubil proti predzadnjemu Rayu Vallecanu (0:1). Ob novem spodrsljaju so poudarili, da se je sploh prvič pod vodstvom trenerja Zinedina Zidana primerilo, da nogometaši v belih dresih niso zadeli na dveh tekmah zapored, kot tudi, da je bil nedeljski poraz že 16. v letošnji sezoni, kar je njihov najslabši izkupiček po sezoni 2008/2009. Na tnalu se je sicer znašel tudi predsednik kluba Florentino Perez. V 15 letih njegovega predsednikovanja je namreč Real španski naslov osvojil le štirikrat, pa čeprav je ambiciozni poslovnež po vrnitvi v Real leta 2009 za 47 igralcev in osem trenerjev odštel kar 929,5 milijona evrov. »Niti naslovi Reala Madrid v ligi prvakov ne morejo preprečiti tega, da zdajšnja era ne bi bila Messijeva,« so zapisali pri športnem dnevniku Marci.

Bistveno bolj razburljivemu zaključku v prvenstvu so priča v Nemčiji, kjer razlika med vodilnim Bayernom in drugouvrščeno Borussio Dortmund znaša le dve točki. Po sobotnem domačem porazu Borussie na porurskem derbiju proti Schalkeju z 2:4 so ga dan pozneje polomili tudi Bavarci, ki so v gosteh le remizirali z Nürnbergom.

Tekmo so zaznamovale predvsem nenavadne odločitve Bayernovega trenerja Nika Kovača. Hrvat je med drugim presenetil z uvrstitvijo Thomasa Müllerja v začetno postavo, v drugem polčasu pa tudi z neobičajnima menjavama, saj je v 56. minuti v igro poslal Jamesa Rodrigueza, a ga nato le 16 minut pozneje zamenjal. Menda zaradi poškodbe Kolumbijca, a nemškim medijem ni ušlo, da se je v bližini Bayernove klopi sukal športni direktor kluba Hasan Salihamidžić. »Salihamidžić govori špansko in je bil le prevajalec,« je zatrdil Niko Kovač in zanikal namigovanja sedme sile, da je na tekmi niti vlekel nekdanji bosanski reprezentant.

Še večja drama je v Angliji, kjer se za naslov že celotno sezono potegujeta Manchester City in Liverpool. V 36. krogu sta obe moštvi dosegli zmagi in prebili mejo 90 osvojenih točk. To se je doslej v premier ligi zgodilo le še enkrat, in sicer v sezoni 1970/1971, ko sta Arsenal in Leeds ob upoštevanju zdajšnjega načina točkovanja zbrala 94 oziroma 91 točk.