Slovensko mladinsko gledališče oziroma njegova ustanoviteljica Mestna občina Ljubljana z javnim razpisom išče izvajalca, ki bo v zgornji dvorani gledališča zamenjal stole ter obnovil talne obloge in svetlobne označbe v tleh. Prijave zbirajo do 13. maja, med prispelimi prijavami pa bodo nato izbrali cenovno najugodnejšega ponudnika.

Siva tla in rdeča preproga

Kot je razvidno iz razpisne dokumentacije, bo moral izbrani izvajalec v zgornji dvorani Slovenskega mladinskega gledališča, ki ima glavne prostore v Baragovem semenišču ob Vilharjevi cesti, odstraniti obstoječe stole in v osemnajst vrst v parterju razporediti 260 novih dvoranskih stolov s preklopnimi sedeži.

Obveznosti izbranega izvajalca ob tem obsegajo še zapolnitev mest v tleh, kjer so bili pritrjeni stari stoli, in polaganje nove temno sive talne obloge čez obstoječo, prav tako bodo morali delavci po sredinskem delu stopnišča dvorane namestiti »kakovostno tekstilno oblogo temno rdeče barve« in z LED-lučmi označiti stopnice. Kot je še razvidno iz razpisne dokumentacije, bodo morali dela končati najpozneje do 15. septembra.

V načrtu večja in manjša dvorana

Slovensko mladinsko gledališče ima poleg zgornje dvorane v Baragovem semenišču še večnamensko spodnjo dvorano, dogodki pa potekajo tudi v manjši dvorani v Stari pošti na Robbovi 15, ki jo od glavne gledališke stavbe loči makadamsko parkirišče. Kot so že pred časom pojasnili na občini, je stavba nekdanje pošte v sklopu načrtovane celovite preureditve območja za Bežigradom predvidena za rušenje, a gledališču kljub temu ne bodo okrnili prostorov.

Občina je namreč z zaključkom denacionalizacijskega postopka tudi uradno postala lastnica Baragovega semenišča in že načrtuje temeljito prenovo dotrajanega objekta, kot tudi njegovo dokončanje z dograditvijo drugega polkroga, kar si je zamislil že arhitekt stavbe Jože Plečnik. Kot so pred časom pojasnili na občini, bodo obnovili obstoječi objekt, vključno s prostori Pionirskega doma, Festivalno dvorano in gledališkima dvoranama, še letos pa želijo začeti priprave na arhitekturni natečaj za najboljšo rešitev za dozidavo nedokončane Plečnikove stavbe.

V novem delu semenišča bosta po nedavnih napovedih ljubljanskega podžupana Janeza Koželja »večja in manjša gledališka dvorana z vsemi spremljajočimi prostori za potrebe Mladinskega gledališča in podzemna garaža«. Na občini si obetajo, da bi gradnjo drugega polkroga lahko začeli po letu 2020.