Ko so gradbeni delavci družb KPL in Nigrada začeli prenovo Trubarjeve ceste pri centralni lekarni, se je gradbena zapora kmalu začela občutno širiti tudi na Prešernov trg. Tega so gradbinci doslej dodobra prekopali, saj se gradbišče razteza skoraj do Wolfove ulice. Vmes so gradbeni delavci del odkopanega zemljišča zasuli s peskom, da so omogočili lažji prehod sicer zagrajenega dela Prešernovega trga.

Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da so gradbeni posegi na Prešernovem trgu nujni, saj so vodovod, vročevod in plinovod zaradi dotrajanosti potrebni prenove. Ob tem so napovedali, da bodo gradbeni delavci dodatno posegali na območje Prešernovega trga, vendar bodo delne zapore, kot doslej, premikali, saj ne nameravajo popolnoma zapreti trga.

Ob odkopavanju Prešernovega trga so se nekateri občani spomnili, da je občina pred leti že odkopala in nato tlakovala omenjeni trg, ter se spraševali, zakaj je to ponovno potrebno. KPL leta 2007 ni prenovil omenjene komunalne infrastrukture, so zagotovili na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, kjer so pojasnili, da »pred dvanajstimi leti ni bilo poškodb na inštalacijah«. Na spletni strani, kjer občina zbira podatke o izvedenih projektih, piše, da je mesto leta 2007 za obnovo tlakov porabilo 478.000 evrov.

Ko bodo gradbeni delavci zaključili prenovo komunalnih vodov, bodo ponovno na novo tlakovali celoten Prešernov trg, so dejali na občinskem oddelku. »Videza trga ne bomo spreminjali, saj je kulturnovarstveno zaščiten,« so pojasnili, kar pomeni, da bo trg tudi v bodoče takšen kot pred začetkom gradbenih del. Leta 1987 je bil trg urejen po načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja, navaja register kulturne dediščine. Nato pa je leta 1991 dobil status kulturnega spomenika lokalnega pomena.

Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet zagotavljajo, da bodo gradbinci dela na Prešernovem trgu končali še pred vrhuncem turistične sezone v Ljubljani. Pred nekaj tedni so zagotovili, da bodo dela na Prešernovem trgu zaključili predvidoma junija. Na občini na pomisleke, ali bi s prenovo komunalne infrastrukture pod Prešernovim trgom lahko počakali na obdobje, ko je v mestu manj turistov, odgovarjajo, da ne. Pojasnili so, da prenova jeseni ali pozimi ne bi bila mogoča »zaradi temperaturnih razmer, ki so potrebne za prenovo predvsem vročevoda«.