Ljubljanska mestna občina je zahtevno prenovo objekta, v katerem bodo uredili galerijo, zaupala delavcem podjetja Strabag. Ti so se gradbenih del lotili oktobra. Najprej so utrdili zunanje zidove, s čimer so izboljšali statično nosilnost stavbe, šele nato so lahko začeli rušiti. Po načrtih bodo namreč ohranili zgolj zunanjo lupino Cukrarne, medtem ko bodo notranje zidove v celoti porušili in vzpostavili novo razporeditev prostorov, Cukrarna pa bo dobila tudi novo streho. Naslednji tehnično zahtevnejši korak bo izkop kleti.

»Objekt je zdaj delno podkleten, po projektu pa je predvidena sedem metrov globoka kletna etaža, v kateri bodo razstavni prostori in prostori za hrambo razstavnih eksponatov,« je marca pojasnila vodja projekta prenove Cukrarne z Mestne občine Ljubljana Majda Gostinčar.

Občina zaključek projekta načrtuje do pomladi 2021. Ko bo dobrih 21 milijonov evrov vredna investicija končana, bo v Cukrarni galerija, s katero bodo umetniki pridobili 5600 kvadratnih metrov novih površin.