Ameriško obrambno ministrstvo je razrešilo poveljnika vojaškega oporišča v Guantanamu na Kubi, pod katerega sodi tudi tamkajšnji zloglasni zapor za domnevne teroriste. Kontraadmirala Johna Ringa so odstavili dober mesec dni pred redno rotacijo na položaju, in sicer zaradi »izgube zaupanja v njegovo zmožnost poveljevanja«, kot je zapisalo ministrstvo. Proti kontraadmiralu naj bi marca iz še neznanih vzrokov uvedli preiskavo in jo po trditvah ministrstva končali še pred obiskom zadnje skupine novinarjev v zaporu, v čemer so nekateri videli mogoč razlog za zamenjavo.

Ring je takrat po poročanju New York Timesa novinarjem med drugim dejal, da se populacija zapornikov, ki jih je v Guantanamu zdaj štirideset, stara in da »bomo na neki točki tu začeli skrbeti za starostnike pred koncem življenja, če Amerika ne spremeni politike… Mnogo jih je v preddiabetičnem stanju. Bom tu potreboval dializo? Ne vem. Nekdo mi mora to povedati. Bomo tu spodaj nudili zapleteno nego za obolele za rakom? Ne vem. Nekdo mi bo moral to povedati,« je dejal kontraadmiral Ring.

Najstarejši ima 72 let

V Guantanamu je trenutno štirideset zapornikov oziroma, bolje rečeno, pretežno pripornikov. Večina je v svojih štiridesetih in petdesetih letih, najstarejši pa je star 72 let, sodeč po obveščevalnih podatkih, ki jih je Wikileaks posredoval časnikom ameriškega založniškega podjetja McClatchy. Mnogi imajo zdravstvene težave, tudi zaradi mučenja, ki so mu bili podvrženi v tajnih zaporih Cie po svetu.

Nekateri so v Guantanamu že od odprtja zapora leta 2002. Prejšnji predsednik Barack Obama je takoj po izvolitvi napovedal, da ga bo zaprl, kar pa mu ni uspelo predvsem zaradi blokade kongresa pod nadzorom republikancev. Se je pa število zapornikov pod Obamo zmanjšalo z več kot 220 na 41. Najhujše med njimi je hotel Obama premestiti v strogo varovani zapor na ameriških tleh, za kar pa ni dobil denarja. Predsednik Donald Trump je po prevzemu položaja podpisal odlok o tem, da ostaja Guantanamo odprt brez časovne omejitve. Pod njegovim mandatom pa so, presenetljivo, iz zapora premestili enega zapornika, savdskega državljana Ahmeda Al Darbija, ki je leta 2014 priznal pripadnost Al Kaidi in bil obsojen na 13 let zapora.

Med štirideseterico preostalih v Guantanamu je 25 takšnih, proti katerim niso začeli sodnega postopka, obenem pa so jih razglasili za prenevarne, da bi jih lahko izpustili, zato so tako imenovani večni priporniki. Med njimi sta Mohamed Al Katani, ki naj bi bil predvideni dvajseti ugrabitelj letal 11. septembra 2001, a mu ni uspelo vstopiti v ZDA, ter Abu Zubajda, domnevni tretji človek teroristične skupine Al Kaida v času napadov.

Proti sedmim priprtim poteka sojenje, med njimi je Halid Šejk Mohamed, domnevni organizator napadov na ZDA. Dva sta v Guantanamu zaprta, potem ko sta priznala krivdo. Šestim pa je komisija za revizijo statusa v času Obame odobrila izpustitev oziroma premestitev, a prejšnja vlada tega iz različnih razlogov ni izpeljala. ba