Borze so kljub malce krajšemu tednu in obilici velikonočnih dobrot po večini pokazale zeleno barvo. Med drugimi so se najbolj veselili delničarji podjetja Microsoft. Podjetje je namreč objavilo četrtletne rezultate, ki so presegli pričakovanja analitikov. Čisti dobiček na delnico je na letni ravni porasel za 19 odstotkov. Dobri rezultati so povzročili rast cene delnice, s čimer se je Microsoft pridružil elitnemu klubu podjetij, vrednih več kot bilijon dolarjev. Spomnimo: lani sta to dosegla Apple in Amazon. Dobri poslovni rezultati in nadaljnja rast uporabnikov družbenih omrežij so dvignili tečaj delnice Facebooka, ki je teden zaključila 8 odstotkov višje, merjeno v evrih. Podjetje je tako doseglo dobiček na delnico v višini 0,85 dolarja, in to že upoštevaje tri milijarde dolarjev rezervacij za morebitno poravnavo zaradi kršenja zasebnosti v aferi Cambridge Analytica. Brez rezervacij bi čisti dobiček na delnico znašal 1,89 dolarja, s čimer so presegli pričakovanja analitikov za 16 odstotkov.

Analitike in vlagatelje pa je spet razočarala družba Tesla, ki je ponovno dosegla slabše rezultate od pričakovanih. Izguba je bila višja, kot so jo sprva načrtovali, dosegla je namreč 522 milijonov dolarjev. V oči bode podatek, da so deset dni pred koncem četrtletja dostavili le polovico načrtovane količine vozil. Med drugimi sta razočarali družbi 3M in Intel, ki sta kot vzrok za slabe poslovne rezultate navedli ohlajanje kitajskega gospodarstva. 3M je hkrati napovedal reorganizacijo produktov, s čimer je želel omiliti padanje cene delnice, ki je po objavi rezultatov izgubila 12,7 odstotka, merjeno v evrih.

Ob koncu tedna je razveselilo še poročilo o rasti BDP v prvem tromesečju v ZDA, ki je dosegel rast v višini 3,2 odstotka glede na zadnje četrtletje lanskega leta, medtem ko so analitiki pričakovali le 2,3-odstotno rast. Ameriški predsednik Donald Trump je v petek poskrbel za manjši padec cene nafte s tem, ko je združenju Opec ponovno predlagal povečanje črpanja nafte, saj je po njegovem mnenju cena nafte postala visoka. Cena sodčka severnomorske nafte brent je sicer letos dosegla 75 dolarjev in se je od začetka leta povišala za 38,6 odstotka.

V Evropi je odmevala novica o spodleteli združitvi dveh velikih bank, Deutsche Bank in Commerzbank. Združitvi so nasprotovali lastniki Deutsche Bank, saj niso videli smisla v njej. Sledila je predstavitev poslovnih rezultatov prvega trimesečja, ki so razočarali predvsem zaradi padca prihodkov, posledično pa je delnica teden zaključila 5,6 odstotka nižje. Slabe volje na borznih trgih ni pustilo niti poročilo nemškega inštituta za gospodarske raziskave Ifo, ki je za april pokazalo poslabšanje gospodarskega razpoloženja v Nemčiji (padec kazalnika z 99,6 na 99,2). Negativna novica je prišla tudi iz Južne Koreje, kjer se je BDP v prvem četrtletju znižal za 0,3 odstotka glede na zadnje četrtletje lanskega leta, kar je negativno vplivalo na trge v razvoju.