Spanje z mačkami in psi zlasti med tistimi, ki hišnih ljubljenčkov nimajo, zbuja zgražanje, drugi, za katere so živali njihovi najboljši prijatelji, pa se od svojih štirinožcev pogosto ne ločijo niti med spanjem. Enako je pri tej temi razdeljena stroka, saj boste našli tako mnenja, ki spanje z domačimi živalmi, s čimer mislimo predvsem na mačke in pse, podpirajo, kot mnenja, ki to navado odsvetujejo.

Med privrženci spanja s psi je ena zadnjih raziskav s svetovno znane klinike Mayo iz Arizone, v kateri so znanstveniki ugotovili, da ljudje, ki spijo s psi, spijo bolje. Ugotovitev se opira na analizo 40 odraslih, ki niso imeli težav z motnjami spanja, in njihovih psov. Njihove aktivnosti in spalne navade so prek merilnikov, ki so jih udeleženci raziskave nosili na sebi, spremljali sedem noči v obdobju petih mesecev in ugotovili, da pes v spalnici izboljša spanje človeka ne glede na to, katere pasme je, je pa pri tem pomembno poudariti, da to velja za pse, ki spijo z lastniki v isti sobi, ne pa tudi pod isto odejo. Pes lahko na primer spi na postelji pri nogah ali na blazini blizu vas, ne pa preblizu vas in pod odejo, saj bo tako najverjetneje poslabšal vaš spanec že samo s premikanjem.

Dobre plati

Raziskovalci pozitivne učinke spanja s hišnimi ljubljenčki pripisujejo občutku udobja in varnosti, ki ga prinašajo naše živali. Poleg tega je večina lastnikov zaradi drugih obveznosti, med katerimi je na primer služba, od svojih mačk in psov ločena skoraj ves dan, zato zamujene ure želi nadoknaditi zvečer in ponoči, eden enostavnejših načinov pa je spanje z njimi. Odnos med ljudmi in njihovimi ljubljenčki se je, kot poudarjajo avtorji raziskave s klinike Mayo, skozi čas spremenil in postal tesnejši. Zato je med lastniki vedno več takšnih, ki si spalnico delijo s psi in mačkami, zdaj pa jih lahko pomiri tudi ugotovitev, da bodo z njimi spali bolje oziroma to vsaj ne bo negativno vplivalo na njihov spanec.

Slabe plati

Bodo pa kar nekaj minusov tega početja znali našteti nasprotniki spanja z mačkami in zlasti s psi. Ti v spalnici lahko vplivajo na intimnost med partnerjema, saj prisotnost večjega psa, ki po možnosti še smrči, ali aktivnega psa, ki vedno nekaj hoče in se stalno premika, ne bo stimulirala romantike v postelji. Druga skrb je to, da boste od živali lažje staknili kakšno bolezen, medtem ko v primeru alergij in astme z živaljo ne bi smeli spati nikoli, ne v isti postelji ne v sobi.