V Berlinu bo danes potekalo srečanje o Zahodnem Balkanu, ki ga gostita nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Vučić je v nedeljskem pogovoru za srbsko televizijo Pink ocenil, da se bodo v nemški prestolnici največ pogovarjali o odnosih med Beogradom in Prištino, ter kritiziral izbiro udeležencev. Menil je, da bo samo Srbija v Berlinu nasprotovala neodvisnosti Kosova.

Vučiću se zdi "čudno", da sta na srečanje povabljena Šarec in Plenković, ter se vprašal, zakaj niso bili povabljeni tudi predsedniki vlad Romunije, Madžarske in Bolgarije, Viorica Dancila, Viktor Orban in Bojko Borisov. Pojasnil je, da bi Srbiji bolj ustrezala udeležba njenih severnih in vzhodnih sosedov, ker imajo drugačna stališča o Kosovu kot Slovenija in Hrvaška.

Hrvaški premier je danes pred odhodom v Berlin novinarjem v Zagrebu povedal, da se Slovenija in Hrvaška udeležujeta srečanja v Berlinu, ker »največ delata, ko gre za vprašanje jugovzhodne Evrope«.

»Hrvaška in Slovenija sta povabljeni, ker gre za državi, ki kontinuirano delata, rekel bi, da Hrvaška celo več kot vse druge, ter izpostavljata to temo na ravni Evropskega sveta,« je izjavil Plenković po udeležbi na svečani seji hrvaške akademije znanosti in umetnosti (Hazu).

V Berlinu bodo danes tudi visoki predstavniki Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore in Makedonije kot tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.