Preventivne ukrepe za policiste so uvedli, ker so nekateri protestniki v zadnjih tednih začeli policistom govoriti, naj se ubijejo.

Izjave protestnikov so naletele na burne odzive. Sindikati med drugim opozarjajo na pritiske in stres, ki jih doživljajo policisti. Opazen je namreč porast samomorov med policisti. Od začetka leta se jih je ubilo 28, medtem ko so lani v celem letu med policisti zabeležili 35 samomorov, je razvidno iz podatkov notranjega ministrstva.

»Moramo prekiniti strah, prekiniti sramoto, prekiniti tišino,« je od odprtju pisarne v Parizu danes dejal notranji minister Christophe Castaner.

Minister je ugotovil, da so samomori povezani s fizičnim in duševnim pritiskom v službi, ki so se od pojava rumenih jopičev novembra lani le še okrepili. »Ne želim več slišati, da to ni povezano z delom in da je bila osebna zadeva,« je opozoril Castaner.

V okviru posebne preventivne enote, v kateri bo med drugim deloval psihiater, bodo uslužbenci preverjali tudi prakse in postopke policijskih enot v tujini in zasebnih varnostnih podjetij.