Obsojeni je skoraj tri desetletja učil na šoli v Barceloni, ki jo je vodila katoliška skupnost maristov. Moškemu so zaradi spolnega napada na štiri učence dosodili 21 let in devet mesecev zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gre za prvo obsodbo v škandalu okoli šol omenjene katoliške skupnosti, ki je v Barceloni odjeknil leta 2016. Tožbe proti skupaj 12 učiteljem v teh šolah je vložilo več kot 40 ljudi. Prav ta afera je doprinesla k zlomu molka glede spolnih zlorab v Cerkvi in katoliških šolah v Španiji. Katoliška Cerkev v Španiji je novembra 2018 javno zaprosila za odpuščanje.

Ob zaporni še denarna kazen

Obsojeni bo moral poleg zaporne kazni tudi globoko seči v žep. Sodišče mu je naložilo izplačilo 120.000 evrov odškodnine štirim žrtvam. Če sam tega ne bo zmogel, bo morala odškodnina plačati Maristična skupnost.

Maristični bratje so moška kongregacija, ki so jo ustanovili v 19. stoletju, še posebej dejavna pa je na področju izobraževanja. Leta 2017 je bila ta skupnost tudi v Čilu vpletena v hud škandal, ki je na koncu privedel do odstopa 34 tamkajšnjih škofov.