Juncker je v intervjuju za časopise na Poljskem, Češkem, Slovaškem in Madžarskem med drugim spregovoril o največji širitvi Evropske unije pred 15 leti in trenutnimi perečimi temami, ki načenjajo odnose z nekaterimi vzhodnimi članicami.

Na vprašanje, ali bi bila višegrajska četverica dandanes sprejeta v EU, je Juncker odgovoril, da bi jim postavili enake pogoje kot pred 15 leti in da je vladavina prava temeljna vrednota EU. »Od časa do časa si države dovolijo določeno stopnjo nepokornosti, glede na to, kdo je na oblasti,« je ocenil Juncker v poljskem časniku Rzeczpospolita.

Je pa predsednik Evropske komisije izrazil prepričanje, da vprašanje vladavine prava čez nekaj let ne bo več predstavljajo težave. Te države potrebujejo namreč po njegovem prepričanju le čas, da prepoznajo pomen te vrednote. »In verjamem, da se bodo narodi osrednje Evrope borili zato, če bo treba,« je dodal.

Evropska komisija je v začetku meseca sicer sprožila postopek proti Poljski za zaščito sodnikov pred političnim nadzorom. Razlog je nova disciplinska ureditev, ki po njeni oceni spodkopava neodvisnost poljskih sodnikov, ker ne zagotavlja varoval pred političnim nadzorom, kot terja Sodišče EU.

V EU pa od lani poteka postopek tudi proti Madžarski, ki ji očitajo kršitev evropskih vrednot, zlasti načela vladavine prava.

Juncker niti za sekundo ni obžaloval odločitve

Glede največje širitve Evropske unije 1. maja pred 15 leti je Juncker v intervjuju še ocenil, da so se njegova pričakovanja izpolnila, med drugim kar se tiče ekonomskih razmer in uskladitve zakonodajnega okvirja z evropsko zakonodajo. »Niti za sekundo nisem obžaloval odločitve, da hkrati vrnemo deset držav v srce Evrope,« je dodal in zagotovil, da še naprej ostaja zagovornik širitve.

Nadaljeval je še, da so se v Evropski uniji veliko naučili od držav, ki so se povezavi pridružile leta 2004, in da občasno t. i. nove članice ravnajo bolj kot ustanovne članice, medtem ko nekatere ustanovne članice niti ne ravnajo, kot da so del EU.

Evropska unija je pred 15 leti, 1. maja 2004, doživela svojo največjo širitev, ko se je povezavi pridružilo deset novih držav, med njimi Slovenija. Kasneje so se leta 2007 in 2013 uniji pridružile še tri države, Romunija in Bolgarija ter Hrvaška.