Norveški ribiči so minuli teden med ribolovom naleteli na nenavadnega belega kita. Tamkajšnji strokovnjaki za morske živali sklepajo, da gre za enega od belih kitov, ki jih je ruska mornarica urila v sklopu projekta posebnih enot, sestavljenih iz morskih sesalcev.

»Želeli smo nastaviti mreže, ko smo med čolni opazili kita,« je za norveški NRK povedal ribič Joar Hesten. »Priplaval je do nas, med približevanjem pa smo opazili, da ima na sebi nekakšen pas.« Presenetilo jih je tudi kitovo vedenje. Prav nič se ni bal ljudi, ko je prispel do čolna, pa je pričel vleči za vrvi in trakove. Sklepanja, da gre za žival, ki je bila del ruskega vojaškega projekta, so se pojavila, ko so s kita sneli pas in opazili, da na njem piše: »Sankt Peterburgova oprema«. Zakaj točno je imel kit pas, sicer ni znano, sumijo pa, da bi nanj lahko nastavili kamero ali celo kakšno orožje.

Profesor Audun Rikardsen z oddelka za Arktiko in morsko biologijo Arktične univerze na Norveškem (UiT) je za NRK povedal: »Vemo, da imajo v Rusiji v ujetništvu udomačene kite ter da so nekatere očitno izpustili. Ti kiti nato iščejo čolne.« Rikardsen je povedal še, da je stopil v stik z ruskimi kolegi, ki so mu pojasnili, da kiti s pasovi niso del njihovih raziskav. »Povedali so mi, da za tem najverjetneje stoji ruska mornarica v Murmansku,« je dodal.

Sovjetska zveza je v 80. letih prejšnjega stoletja urila delfine za odkrivanje podvodnega orožja in druge oblike pomoči oboroženim silam, a so Rusi v 90. letih projekt prekinili. Ponovno so ga zagnali leta 2017, poleg delfinov pa so pričeli uriti še tjulnje in bele kite. Medtem ko so se tjulnji in delfini izkazali, pa naj bi se beli kiti zaradi slabe odpornosti na arktične pogoje in slabše sposobnosti učenja ukazov odrezali slabše.