Samsungova serija mobilnikov z oznako galaxy a sodi med srednjekategorne naprave. Telefon galaxy a50 pa pri ceni okoli 350 evrov predstavlja zlato sredino serije. Zato vključuje nekaj zelo dobrih komponent, z drugimi pa so pri podjetju varčevali. Ena slednjih je ohišje naprave, ki je iz plastike. Naprava v resnici lepo sedi v dlani ter je od daleč in ob pravih svetlobnih razmerah videti skoraj premijsko, plastični hrbet pa se zdi precej občutljiv za praske. To ni nujno velik problem, saj nas je večina tako in tako vajena uporabljati zaščitne preobleke za mobilnike. Če ste med temi, se boste tako hkrati izognili gledanju »glastičnega« (Samsungova skovanka za plastično ohišje, ki naj bi bilo videti kot stekleno) hrbta. Mobilnik, ki smo ga testirali, je bil koralne barve, ki je stvar okusa, ko na hrbet posije sonce, pa se pojavi učinek mavrice. Če zadeva ne bi bila plastična in nekoliko ukrivljena na posameznih mestih, bi morda izpadlo v redu, tako pa je videti ceneno. Prikupila pa se nam je zelo moderna obroba ohišja bakrene barve.

Na napravi poleg tega ne boste našli posebnega gumba bixby, kar je ogromen plus. Telefon premore ob tem še čitalnik za prste pod zaslonom, a je ta vnovič precej nezanesljiv. Baterija z velikostjo 4000 miliamperskih ur pa bo zagotovila vsaj dan uporabe.

Odličen zaslon, slabši procesor

Najzanimivejši element telefona je vsekakor zaslon. Ta sicer ni ukrivljeni brezkončni kot pri dražjih napravah galaxy s. Prav tako ima nekaj črne obrobe. Predvsem pri bradi telefona. Škoda je tudi, da se niso odločili za postavitev luknje za prednjo kamero v kakšnega od kotov, temveč so na sredino čela postavili frufru. Je pa ta res zelo majhen. Sam zaslon je super AMOLED z ločljivostjo 1080 x 2340 in 403 pikami na palec (ppi). Za kontekst naj spomnimo, da ima Applov »ceneni« XR zgolj LCD-zaslon z ločljivostjo 1792 x 828 in vsega 326 ppi. Diagonala zaslona na galaxyju a50 je 16,2 centimetra.

S takšnim zaslonom smo se hitro lotili gledanja videov in tudi igranja videoiger. Prvo nalogo je telefon opravil odlično za to cenovno skupino. Lepa slika, za zvok pa smo raje uporabili žične slušalke, ki imajo svoj vtič. Malce zmedene vtise je pustil telefon pri igranju videoiger. Pubg smo lahko igrali na polni ločljivosti brez vsakršnega zapleta, a se je na 4G priklopljena naprava nekoliko segrela proti koncu partije. Ko smo želeli zagnati še fortnite, pa smo naleteli na napis, da procesor ni podprt.

Tudi sicer se zdi, da je Samsung pri procesorju varčeval. Že ob prvem zagonu telefona smo opazili, da vse ne teče ravno najbolj tekoče. Tudi ko smo ga do konca napolnili, listanje po vmesniku ni bilo vselej povsem gladko. Kakšen delček sekunde počasneje se odpirajo tudi aplikacije.

Podobne občutke imamo glede kamer. Na papirju ima telefon na hrbtni strani tri, na prednji pa eno, v resnici pa sta na hrbtni strani zgolj dve. Ena je namreč namenjena zgolj zaznavanju globine, kar naj bi pomagalo pri boljših portretih. Te so v resnici kar dobri, tako s prednjo kot hrbtno kamero. Za nameček ima hrbtna kamera tudi možnost ultraširokokotnega fotografiranja, ki smo ga vzljubili pri galaxyju s10. Rezultati so pričakovani glede na cenovni razred. Dovolj dobri za družbena omrežja, a bolj revni z detajli. Na osnovni 12-megapikselski nastavitvi hrbtna kamera včasih tudi preveč zaostri robove zajetih predmetov, medtem ko posebna 25-megapikselska možnost stori ravno obratno in podrobnosti nekoliko zamaže.