Sredi aprila so imeli v Mariboru redno letno skupščino Planinske zveze Slovenije (PZS), ki je lani v svoje članstvo sprejela pet novih društev: PD Kozorog, PD Treskavica Sarajevo, Plezalni klub FA, Plezalni klub Beta in Turnosmučarski klub LiMa. Pod okriljem PZS tako deluje 290 društev z več kot 58.000 člani.

V Mariboru so poleg soglasne potrditve poročila organov PZS ter okvirnega vsebinskega in finančnega programa dela PZS za leto 2020 razpravljali tudi o članstvu v PZS, planinski infrastrukturi in zaščiti markacije kot blagovne znamke, seznanili pa so se tudi z idejnim projektom nove planinske koče na Korošici.

Kot je znano, je konec oktobra 2017 v Kocbekovem domu na Korošici, ki leži na višini 1808 metrov ob južnem vznožju Ojstrice, zaradi neprevidnosti obiskovalcev zimske sobe izbruhnil požar, ki se je razširil na vso stavbo in planinski dom povsem uničil. Na mariborski skupščini PZS je predsednik PD Celje Matica Franc Povše skupaj z arhitektom Rokom Bordonom predstavil idejni projekt novega Kocbekovega doma, na podlagi katerega izdelujejo projektno dokumentacijo, začeli pa so tudi pridobivati gradbeno dovoljenje. Letos nameravajo odstraniti del ruševin in začeti izdelavo temeljev nove koče. Poleti bodo na Korošici poskrbeli za zasilno oskrbovanje v bivalnih kontejnerjih. Gradnja nove koče pomeni zelo zahteven finančni in logistični zalogaj. Povše se je planinskim društvom zahvalil za prispevek enega evra iz članarine za leto 2019, namenjen novemu domu.