Šestnajsti april je bil zagotovo najbolj črn dan letošnje alpinistične sezone. Izvrstni alpinisti, Američan Jess Roskelley in Avstrijca Hansjörg Auer ter David Lama so izginili v vzhodni steni 3295 metrov visoke gore Howse Peak v kanadskem Skalnem gorovju. Kanadske oblasti so naslednji dan s helikopterjem preletele območje in opazile sledi več plazov in v enem od njih plezalno opremo nesrečnih gornikov. V nedeljo, 21. aprila, so reševalci s pomočjo lavinskega psa našli trupla alpinistov pod plazom ob vznožju vzhodne stene. Pri Roskelleyju so v telefonu našli fotografijo, za katero domnevajo, da je bila posneta na vrhu gore po končanem vzponu, Roskelleyja, Auerja in Lamo pa naj bi smrtonosni plaz zajel med sestopom.

Jess Roskelley je zaslovel pred šestnajstimi leti, ko je kot dvajsetletnik z očetom Johnom, prav tako odličnim alpinistom, kot najmlajši Američan stopil na vrh Everesta. Osemindvajsetletni David Lama je veljal za čudežnega fanta plezanja. Njegov lanski oktobrski solo prvenstveni vzpon na Lunag Ri, 6907 metrov visoko, še nedotaknjeno goro med Nepalom in Tibetom, je specializirani »outdoor« medij ExplorersWeb uvrstil med deset najzanimivejših odprav v letu 2018 in ga označil za primer novega himalajizma, pionirskih, avanturistično in tehnično zahtevnih smeri za hitre in dobro pripravljene alpiniste. Med alpinistične dosežke lanskega leta so v ExplorersWebu dodali tudi solo vzpon na 7157 metrov visoki Lupghar Sar West v Karakorumu, ki je doživel konec sedemdesetih let dva vzpona, potem je čakal do lanskega julija, ko se je vzpona po deviški zahodni steni in severozahodnem razu lotil Hansjörg Auer in ga končal v dveh dneh »pikantnega« solo plezanja.

Brezizhodne situacije

Slovenski ljubitelji alpinizma smo imeli srečo, da smo 35-letnega Auerja spoznali v živo na njegovem predavanju na februarskem Festivalu gorniškega filma v Ljubljani. S solo vzponom v smeri Riba v Marmoladi in prvenstvenimi vzponi na Kunyang Chhish East, Nilgiri South ter omenjeni Lupghar Sar je Auer veljal za enega najboljših solistov v najzahtevnejših stenah in visokih gorstvih. V intervjuju za Dnevnik, objavljenem pred obiskom v Ljubljani, se je pokazal tudi kot prostodušna in premišljena oseba. »Če te žene nekaj, kar je tvoja resnična strast, kljub morebitnemu tveganju s tem ne boš nikoli prenehal,« je dejal Hansjörg Auer, usmerjen v goli slog plezanja na visoki nadmorski višini, ob maksimalni izpostavljenosti, ki prinaša najvišjo intenzivnost doživetja.

Pred letom dni se je Auer v južni steni Achplatte v Avstriji znašel v brezizhodnem položaju in moral izvesti zelo tvegan spust po vrvi, manever pa je posnel s kamero. Ob njegovi objavi ga je veliko ljudi razglasilo za norega. »Nisem nor. Mogoče sem drugačen,« je odgovoril. Šlo je za posebno situacijo in seveda ga je bilo strah, je povedal v intervjuju. »Občasno se rad soočim s strahom, zato so tudi moje odprave intenzivne. Velikokrat sem se znašel v na prvi pogled brezizhodnih situacijah, a je bila na koncu vselej neka rešitev. Mislim, da se moraš biti sposoben soočiti s svojo zavezo, zagotovo pa potrebuješ tudi srečo. Vendar pa ni najpomembnejše vprašanje, ali se ustaviš ali si sposoben nadaljevati, saj nikoli ne želiš prenehati s tem, kar rad počneš,« je dejal. »Počni to, kar imaš rad, in v ključnem trenutku odločitve naredi to, kar misliš, da je najbolje,« je Auerjev univerzalni nasvet. Žal v Howse Peaku, tako kot njegova soplezalca, izbire odločitve ni več imel.