Ruski predsednik Vladimir Putin hoče očitno provocirati novega ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je povsem zelen in neizkušen v politiki. Kako bi si lahko drugače pojasnili Putinovo izjavo, da razmišljajo o tem, da bi rusko državljanstvo na poenostavljen način odobrili vsem državljanom Ukrajine, ne le prebivalcem republik Lugansk in Doneck. To je dejal v soboto ob konferenci o novih svilnih poteh v Pekingu. Že v sredo pa je podpisal dekret, s katerim ljudje na vojnih območjih vzhodne Ukrajine, torej v Lugansku in Donecku, lažje kot doslej dobijo rusko državljanstvo, ki omogoča večjo socialno pomoč in višje pokojnine kot v revni Ukrajini. S tem si Rusija povečuje vpliv v tem delu Ukrajine. Sicer so ta korak Kremlja že ostro kritizirali v Ukrajini, EU in ZDA.

Putinova Rusija je že svoj vojaški poseg v Gruziji leta 2008 opravičevala s tem, da hoče zaščititi svoje državljane v Abhaziji in Južni Osetiji, regijah, ki bi morali pripadati Gruziji. Sam Putin pa se je v Pekingu pri svoji darežljivosti glede podeljevanja državljanstva skliceval na vzhodne članice EU: »Poljaki so dali svoje potne liste Poljakom, Romuni Romunom, Madžari Madžarom.« (Tretjina Madžarov živi zunaj Madžarske.)

Namerno zaostrovanje

Videti je, kot da Putin namerno zaostruje odnose z Ukrajino v prehodnem obdobju. Zelenski, ki je sicer po poklicu komik in igralec, je bil izvoljen 21. aprila, 3. junija pa bo prisegel. Prav posmehljivo tako zveni Putinovo vabilo na pogovore o izboljšanju odnosov. Ruski predsednik je na novinarski konferenci v Pekingu tudi dejal: »Če se bova enkrat res srečala in se začela pogovarjati, česar ne izključujem, potem bova morala najprej govoriti o koncu konflikta v jugovzhodni Ukrajini.«

Ruski odnosi z Ukrajino so zelo slabi od leta 2014, od ruske priključitve Krima, ki je bil del Ukrajine, in od izbruha upora ruskih separatistov na vzhodu Ukrajine, katerih jedro naj bi predstavljali ruski specialci. Trenutno je sedem odstotkov ukrajinskega ozemlja v rokah separatistov.

»Ne pričakujem velikega povpraševanja«

Zelenski, ki bo prisegel 3. junija, se je kmalu odzval s trditvijo, da Putinove ponudbe glede ruskega potnega lista in ruskega državljanstva ne bo sprejelo veliko Ukrajincev. »Ukrajino loči (od Rusije) to, da imamo mi, Ukrajinci, v naši državi svobodo govora, svobodo medijev in spleta,« je Zelenski zatrdil na facebooku. »Ukrajinsko državljanstvo pa bomo dali predstavnikom vseh ljudstev, ki trpijo pod avtoritarnimi in koruptivnimi režimi. V prvi vrsti so to Rusi, ki danes na ta način najbolj trpijo.«

Zelenski je pripravljen na pogovore, a je tudi posvaril Rusijo, naj ne govori z Ukrajinci »v jeziku groženj, vojaških in gospodarskih pritiskov«. Dodal je tudi, da bo do prave normalizacije odnosov prišlo šele, ko se bo Rusija povsem odpovedala zasedbi Krima in dela Donbasa.