»Borimo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriške športnike so prepogosto obravnava brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo,« je dejal organizator dogodka Trieste Running Festival Fabio Carini. Pokvarjeni športni menedžerji afriške tekače izkoriščajo za to, da za majhno ceno tečejo na maratonih, je navedel.

Letos smo se odločili, da sprejmemo samo evropske športnike, s čimer bi radi opozorili, da je treba sprejeti ukrepe za ureditev vprašanja »trgovanja s kakovostnimi afriškimi športniki«, ki so izkoriščani, česar ne moremo več dopustiti, je dejal Carini za današnjo izdajo italijanskega časnika La Repubblica.

Etika pretveza za rasizem?

Odločitev je sprožila burne odzive. »Trst organizira polmaraton izključno za belopolte športnike. To se ne bi moglo zgoditi niti v Alabami, kjer je kuklkuksklan,« je dejal podpredsednik parlamenta Furlanije-Julijske krajine Francesco Russo.

»Prepoved za afriške atlete je zadnja norost ekstremizma, ki izkrivlja pravo naravo mesta Trst,« je bila kritična tudi evropska poslanka iz vrst socialdemokratov Isabella De Monte, ki meni, da so afriškim športnikom prepovedali udeležbo na maratonu pod pretvezo etike v športu, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sporna odločitev organizatorjev polmaratona sicer ni osamljen primer rasizma, s katerim se soočajo zlasti v italijanskem nogometu. Pred dnevi so navijači rimskega Lazia žalili dva igralca AC Milana. Tarča rasističnih žaljivk na tekmi proti Cagliariju je bil nedavno tudi mladi igralec Juventusa Moise Kean.