»Razmišljamo, da bi naše državljanstvo v poenostavljeni obliki podelili vsem državljanom Ukrajine, ne samo prebivalcem republik Lugansk in Doneck,« je v kitajski prestolnici, kjer se udeležuje mednarodne konference Pas in pot, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin.

Putin je v sredo podpisal odlok, ki prebivalcem vzhodne Ukrajine olajšuje pogoje za pridobitev ruskega državljanstva. Odlok bo veljal za prebivalce samooklicanih republik Doneck in Lugansk, ki sta se leta 2014 odcepili od Ukrajine in kjer so na oblasti proruski separatisti.

Na sredino odločitev se je ostro odzvalo ukrajinsko vodstvo. Novoizvoljeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa se je zavzel za okrepitev sankcij in diplomatskega pritiska mednarodne skupnosti na Rusijo. Kritične so bile tudi Evropska unija in ZDA. EU je sprejetje odloka označila za nov napad Rusije na ukrajinsko suverenost.

Putin je danes tudi omenil, da bo, če bo prišlo do pogovora s prihodnjim predsednikom Ukrajine Zelenskim, z njim najprej govoril o položaju na vzhodu Ukrajine, predvsem o tem, kako rešiti omenjeni konflikt, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax.

Menil je, da so ljudje v Ukrajini utrujeni od vojne, in pri tem dodal, da si želi razumeti njegovo stališče do konflikta, ki je od leta 2014 zahteval okoli 13.000 življenj.

Ukrajinski komik Zelenski je v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini prepričljivo zmagal s skoraj tričetrtinsko podporo volivcev. Med volilno kampanjo se je izrekel za čimprejšnjo oživitev mirovnega procesa na vzhodu Ukrajine.