Opolnoči se je namreč iztekel rok za vložitev kandidatnih list za evropske volitve. Kandidature je vložilo 14 strank oziroma list, Državna volilna komisija pa je že v petek preizkusila njihovo zakonitost in jih tudi vse potrdila.

Na evropskih volitvah se bodo pomerili kandidati vseh parlamentarnih strank: SDS, ki na volitve odhaja s skupno listo z zunajparlamentarno SLS, ter LMŠ, SD, SMC, Levice, NSi, SAB, DeSUS in SNS. Poleg njih se bodo za sedež v Evropskem parlamentu potegovale zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, Dobra država, Domovinska liga in Gibanje Zedinjena Slovenija ter nestrankarska lista Povežimo se.

Večina strank oz. list je nanje uvrstila po osem kandidatov, kolikor poslancev iz Slovenije se voli v Evropski parlament. Izjemi sta le stranki Domovinska liga, ki na volitve odhaja s štirimi kandidati, ter Gibanje Zedinjena Slovenija s tremi kandidati.

Na evropskih volitvah veljajo 40-odstotne spolne kvote, predlagatelji pa so na liste uvrstili skoraj polovico žensk. V šestih (LMŠ, SD, Levica, SAB, NSi in lista Povežimo se) so ženske postavili tudi na čelo kandidatne liste, v preostalih osmih so nosilci list moški.

Število kandidatnih list, ki bodo sodelovale v tokratni tekmi za sedeže v Evropskem parlamentu, sicer bistveno ne odstopa od števila sodelujočih list na prejšnjih volitvah. Največ jih je bilo na zadnjih volitvah leta 2014, in sicer 16. Na prvih evropskih volitvah leta 2004 je sodelovalo 13 list, na tistih leta 2009 pa 12.

Sedaj ko so vse kandidatne liste potrjene, bo Državna volilna komisija z žrebom določila njihov vrstni red, kot bo napisan na glasovnici. To bodo storili v torek, 30. aprila, v ljubljanskem Hotelu Slon.