»ZDA ne bodo mirno gledale, kako nelegitimni Madurov režim strada venezuelsko ljudstvo njihovega premoženja, človečnosti in pravice do demokracije,« je sporočil finančni minister Steven Mnuchin ter dodal, da bodo z uvajanjem sankcij proti »skorumpiranim Madurovim insajderjem« nadaljevali.

Arreaza je nekdanji novinar, ki je študiral na univerzi v Cambridgeu. Sankcije zajemajo zamrznitev morebitnega premoženja v ZDA in prepoved Američanom, da poslujejo z njim. Poleg Arreaze so sankcije uvedli tudi proti venezuelski sodnici Carol Bealexis Padilla de Arretureta.

Aretirali opozicijskega poslanca

Venezuelska obveščevalna služba je danes aretirala opozicijskega poslanca Gilbera Cara, s čimer po navedbah opozicije kršijo njegovo poslansko imuniteto. »Diktatura je znova arbitrarno pridržala poslanca Gilbera Cara, s čimer je kršila njegovo poslansko imuniteto,« je na Twitterju sporočil venezuelski parlament, ki je edina venezuelska institucija pod nadzorom opozicije. Navedli so, da »je uzurpatorski režim odgovoren za njegovo življenje in integriteto«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozicijska poslanka Adriana Pichardo je na novinarski konferenci pojasnila, da so njenega poslanskega kolega aretirali v restavraciji v bogati četrti Caracasa Las Mercedes. »Razloga za njegovo aretacijo ne poznamo, a mu verjetno želijo namestiti novo obtožbo in ga vplesti v umazano spletko,« je povedala. Cara so skupaj s še dvema opozicijskima poslancema in upokojenim generalom priprli že januarja 2017, ko so jih obtožili izdaje domovine in kraje orožja venezuelske vojske. Junija 2018 so ga izpustili iz pripora, nazadnje pa ni bil obsojen ničesar.

Danes aretirani poslanec prihaja iz stranke opozicijskega voditelja Juana Guaidoja, ki ga kot začasnega predsednika Venezuele priznava več kot 50 držav po svetu. Predsednik Nicolas Maduro medtem ne želi predati oblasti.

Marca so sicer v prestolnici aretirali že vodjo Guaidojevega kabineta Roberta Marrera. Med aretacijo je Marrero kričal, da so pripadniki obveščevalne službe Sebin v njegovi hiši pustili orožje, je medijem ob tem povedal eden od opozicijskih poslancev.