Ford je oblasti februarja obvestil, da so jih zaposleni opozorili na morebitne nepravilnosti pri merjenju izpustov. Obenem je družba najela zunanje strokovnjake, ki bi preverili trditve, poročajo tuje agencije.

Kot so poudarili v družbi, vzrok za morebitne nepravilnosti ni v programski opremi avtomobilov. Kaj bi lahko bil vzrok, danes še niso želeli razkriti, so pa februarja navedli, da preučujejo možnosti sprememb na področju učinkovitosti porabe goriva in meritev izpustov, ki vključujejo inženirske in tehnične komponente.

Preverjanje pristnosti rezultatov meritev izpušnih plinov je postalo pogosto po izbruhu afere dieselgate, ki je izbruhnila leta 2015, ko je Volkswagen priznal, da je v številna vozila z dizelskim motorjem vgradil nelegalno programsko opremo. Ta je v času testnih meritev izpušnih plinov začasno umetno omejila njihove izpuste.

Ameriški regulatorji zaradi sumov o tovrstnih nepravilnostih preiskujejo tudi Daimler, Fiat Chrysler pa se je januarja po odkritih nepravilnostih dogovoril za poravnavo v višini 800 milijonov evrov.