Japonska sonda Hayabusa-2 je v sklopu svoje leto in pol dolge misije preučevanja asteroida Ryuga na Zemljo poslala fotografije kraterja, ki ga je ustvarila, ko je na asteroid poslala in tam detonirala 14-kilogramski eksploziv. Znanstveniki so z eksplozijo želeli priti do svežih vzorcev asteroida, da bi s pomočjo analiz izvedeli več o procesu nastanka Zemlje in drugih planetov našega osončja.

Znanstveniki japonske vesoljske agencije (Jaxa) so sporočili, da je eksplozija na asteroidu Ryuga ustvarila krater s premerom 20 metov. To je dvakrat več, kot so pričakovali. Iz agencije so sporočili še, da so vzroki za velikost kraterja postali vroča tema med ekipo, ki dela na projektu.

Sondi Hayabusa-2 so zaradi skrbi, da bi jo z eksplozijo razpršeni delci lahko poškodovali, dali navodila, naj se pred detonacijo nekoliko premakne s svojega položaja. Ko je bila nevarnost mimo, pa se je vrnila na ustaljeno lokacijo nad asteroidom. Čez nekaj tednov se bo sonda znova premaknila. Tedaj se bo spustila proti kraterju in nabrala vzorce. Ker so se ti do nedavnega nahajali pod površjem asteroida, so bili manj izpostavljeni vesoljskemu sevanju in so domnevno bolj »čisti«.

Sonda naj bi se na Zemljo vrnila decembra prihodnje leto, asteroid Ryugu pa je za znanstvenike zanimiv, saj sodi v skupino ostankov iz zgodnjega obdobja našega sončnega sistema. Upajo, da skriva podatke o pogojih, ki so vladali v našem osončju pred 4,5 milijardo leti.