Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), je komisija do sklepov prišla na podlagi ugotovitev pooblaščene skupine, ki je opravila nenapovedan nadzor na Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo (OVS).

Ugotovila je, da je minister za obrambo Erjavec na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, ustno naročil direktorju OVS Dejanu Matijeviču, da začnejo z zbiranjem informacij pri pripadnikih Slovenske vojske (SV) oz. obveščevalno dejavnost.

Tudi Matijevič je ustno naročil nekaterim posameznikom, naj izvajajo obveščevalno dejavnost. Zaslišali so 25 pripadnikov SV, pri tem pa jim niso pojasnili pravic, je opozoril Mahnič. Dodal je, da sta tako Erjavec kot Matijevič s tem delovala nezakonito.

Po njegovih navedbah so namreč delovali na podlagi prve alineje drugega odstavka 32. člena zakona o obrambi, ki sicer med varnostne naloge na obrambnem področju uvršča odkrivanje, preiskovanje in preprečevanje ogrožanja varnosti določenih oseb, delovnih mest, objektov in okolišev, ki jih uporabljata ministrstvo in SV v državi ali zunaj nje ter podatkov o razvoju ali proizvodnji določenega vojaškega orožja ali opreme.

OVS zaslišala vojake

Tako je OVS na ministrov ukaz 3. aprila začela zasliševati vojake, ki pa po Mahničevih navedbah niso mogli potrditi, da je Škerbinc neprimerno govoril o načelnici. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna.

Po navedbah podpredsednika Knovsa je bila preiskava zaključena 12. aprila in je bilo poročilo ministru takrat poslano, medtem ko je Erjavec 5. aprila sporočil, da je na predlog Ermenčeve razrešil Škerbinca. Kot razlog so med drugim navedli incident, ko je prišlo do nočnega streljanja z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti Ermenčeva. Erjavec je medtem sicer za STA dejal, da poročila OVS še ni prejel, razrešitev Škerbinca pa je bila opravljena po pravilih in na predlog načelnice Ermenčeve, ker je ta izgubil njeno zaupanje.

Knovs je sicer danes s petimi glasovi za in dvema proti sprejela sklep, da OVS v primeru Škrbinca ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.

Podobnost s primerom bivšega ministra Janka Vebra

Mahnič je danes ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je DZ razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar.

Mahnič o političnih posledicah današnjih očitkov Erjavcu ni konkretno govoril, saj se bodo v SDS o možnih ukrepih še pogovorili. Je pa po novinarski konferenci na Twitterju navedel, da morata tako Erjavec kot Matijevič odstopiti. Erjavec je očitke že zavrnil in tako njegovega odstopa ni pričakovati, premier pa se še ni odzval.

Med možnimi ukrepi je interpelacija zoper ministra. Predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak je sicer po poročanju Dela v četrtek napovedal, da bodo v sindikatu zahtevali sklic izredne seje parlamentarnega odbora za obrambo, na opozicijske stranke pa tudi naslovili predlog za vložitev interpelacije proti ministru za obrambo.

Kot je danes dejal Mahnič, bo več znanega po prvomajskih praznikih.

Erjavec: Očitki Knovsa o zlorabi položaja so v celoti neutemeljeni

Minister za obrambo Karl Erjavec je v odzivu za STA zavrnil očitke o zlorabi položaja, ki da so v celoti neutemeljeni. »Gre za zavajanje javnosti in zlorabo položaja poslanca, ki je podpredsednik Knovsa, za politizacijo razrešitve brigadirja, ki je bila izvedena po pravilih,« je med drugim dejal Erjavec. Zatrdil je, da je OVS izvajala aktivnosti v skladu z zakonom in pristojnostmi, ki jih ima. Prepričan je, da bodo to potrdili tudi pravni strokovnjaki.

Na vprašanje, ali je OVS delovala na podlagi njegovih navodil, je Erjavec za STA pojasnil, da »so imeli sestanek in razpravljali o neprimernem dogajanju. In direktor OVS me je vprašal, ali to preverijo. Glede na to, da gre za ekscesen dogodek, ki je pomemben z vidika etičnega delovanja v vojski, sem to odobril. In zloraba bi bila, če tega ne bi poskušali razjasniti,« je prepričan.

Potrdil je, da je OVS opravila določena zaslišanja pripadnikov Slovenske vojske, ki naj bi bili zraven, ko naj bi Škerbinc govoril o tem. »Poročila še nisem prejel, postopek še ni zaključen,« je pojasnil.