Politiki iz šestih največjih strank na Severnem Irskem so po umoru 29-letne novinarke objavili skupno izjavo za javnost, kar se sicer zgodi le redko, in v njen družno obsodili njeno smrt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost za smrt novinarke je prevzela odpadniška republikanska skrajna skupina Nova Ira, ki nasprotuje mirovnemu procesu v pokrajini, pri čemer je to dejanje obžalovala in krivdo pripisala policiji.

Kot danes poročajo mediji, je prav smrt McKeejeve sprožila prizadevanja za zgladitev težav med glavnimi strankami v pokrajini, ki predstavljajo ali britanske unioniste ali irske nacionaliste oz. republikance.

Po pričakovanjih bi lahko pogovore začeli po lokalnih volitvah, ki bodo na Severnem Irskem 2. maja. O tem bosta po napovedih popoldne spregovorila britanska sekretarka za Severno Irsko Karen Bradley in irski zunanji minister Simon Coveney.

V skladu z velikonočnim sporazumom iz leta 1998, ki je končal desetletja krvavega nasilja na Severnem Irskem, bi morali v tej pokrajini skupaj vladati največji stranki obeh skupnosti - probritanska stranka demokratičnih unionistov (DUP) in irska republikanska stranka Sinn Fein. A sta že mesece vsaka na svojem bregu pri več pomembnih vprašanjih.

Polavtonomna vlada je januarja 2017 razpadla, ker je od nje odstopila Sinn Fein, češ da je izgubila zaupanje v partnerico. Stranki vse odtlej druga drugo krivita za nastali položaj, doslej pa je propadlo že več krogov pogajanj, na katerih so skušali najti izhod iz slepe ulice. Ker Severna Irska tako nima izvršne oblasti, ji vladajo javni uslužbenci.

Vodja DUP Arlene Foster je nazadnje predlagala dvotirni pristop, v skladu s katerim bi hitro znova vzpostavili delovanje ohromljenih institucij, da bi se te lahko lotile reševanja vprašanj na področjih, kot so šolstvo in zdravstvo, hkrati pa bi tekel ločen proces, na katerem bi se lotili vprašanj, o katerih se stranki doslej nista bili sposobni zediniti.

Vodja Sinn Fein na Severne Irskem Michelle O'Neill je ta načrt zavrnila. Po njenem bi morali vanj vključiti tudi zahtevo po uradnem priznanju irskega jezika in dovolitev istospolnih porok.