Madžarski helsinški odbor opozarja, da madžarske oblasti sistematično odrekajo hrano neuspešnim prosilcem za azil, ki se nahajajo v tranzitnih območjih ob madžarski meji. Tamkajšnji helsinški odbor dodaja, da gre za kršitev človekovih pravic, kakršnim v 21. stoletju v Evropi še nismo bili priča. Trdijo tudi, da bi lahko šlo za »nečloveško obravnavo ali celo mučenje« v skladu z mednarodno zakonodajo o človekovih pravicah.

Pri organizaciji so v tekočem letu uspeli zaslediti osem primerov, v katerih so madžarske oblasti 13 neuspešnim prosilcem za azil hrano odrekale do pet dni. S stradanjem migrantov so prekinili, ko je posredovalo Evropsko sodišče za človekove pravice.

Tiskovni predstavnik madžarskega premierja Viktorja Orbana Zoltan Kovacs v tej praksi ne vidi nič spornega in trdi, da osebam, ki imajo pravno podlago za bivanje v tranzitnih conah, oblasti zagotavljajo vse potrebno. Ob tem pa je dodal, da hrane tudi v prihodnje ne nameravajo hraniti migrantov, ki so jim zavrnili prošnje za azil. »Gre za poslovni pristop,« pravi Kovacs. »Ko je posel končan, ne moramo več storiti ničesar.«