Rokopis A Clockwork Condition, ki obsega 200 strani, je zbirka Burgessovih razmišljanj o stanju človeštva in razvija teme, ki jih je razprl v svojem znamenitem delu iz leta 1962, poroča britanski BBC.

Rokopis ni bil nikoli objavljen. Odkrili so ga med dokumenti, ki so bili shranjeni v Burgessovi hiši v italijanskem Braccianu. Po pisateljevi smrti leta 1993 so njegove stvari iz Bracciana preselili v Manchester, kjer ga je katalogizirala Mednarodna fundacija Anthonyja Burgessa.

V delu je v ospredju poskus oblasti, da bi pozdravile najstniškega delinkventa, v njem pa Burgess omenja tudi kontroverznosti, ki so spremljale Kubrickov film, v katerem je v glavni vlogi delinkventa in pripovedovalca Alexa nastopil Malcolm McDowell. Lokalne oblasti so namreč ponekod v Veliki Britaniji projekcijo filma prepovedale, ker naj bi spodbujal nasilništvo med mladimi. Šele po Kubrickovi smrti leta 1999 so film ponovno uvrstili na spored britanskih kinematografov.

Kljub temu pa je bil film Peklenska pomaranča velika uspešnica v ZDA in si je prislužil celo nominacijo za oskarja za najboljši film leta 1971, ki mu ga je nato odnesel film Francoska zveza v režiji Williama Friedkina.

Direktor fundacije Andrew Biswell je dejal, da odkriti rokopis na novo osvetljuje znameniti pisateljev roman, Kubricka ter vse kontroverznosti, ki so se porodile na podlagi dela. Poleg tega pa po njegovih besedah omogoča seznanitev s pisateljevimi pogledi na nasilje, kaznovanje ter možne škodljive učinke vizualne kulture. Biswell je dodal, da je Burgess nad delom najbrž obupal, ko si je priznal, da »je romanopisec in ne filozof«.

Leta 1974 je sicer Burgess objavil kratek avtobiografski roman The Clockwork Testament, v katerem se je dotaknil nekaterih omenjenih tem, še navaja BBC in dodaja, da bodo drevi v londonskem Muzeju oblikovanja odprli veliko Kubricku posvečeno razstavo, na kateri bo med drugim mogoče vstopiti tudi v svet iz filma Peklenska pomaranča.