»Vse bo moralo biti pregledno in za korupcijo bo veljala ničelna toleranca,« je v uvodnem nagovoru na srečanju še dejal Xi.

Zavrnil je tudi očitke voditeljev zahodnih držav, ki opozarjajo na pasti zadolževanja pri projektu in trdijo, da je geopolitično sredstvo, s katerim želi Kitajska postati globalna supersila. »Pas in pot ni ekskluzivni klub,« je poudaril in tako znova potrdil, da je nova svilna pot odprta za vse. »Moramo pa tudi zagotoviti gospodarsko in davčno vzdržnost vseh projektov, da bodo dosegli začrtane cilje,« je dodal.

Cilj kitajske pobude je preko velikih infrastrukturnih projektov obnoviti nekdanjo svilno pot med Evropo in Kitajsko. Peking je od leta 2013 do zdaj v projekt vložil okoli 90 milijard dolarjev, medtem ko so kitajske banke zagotovile med 200 in 300 milijard dolarjev posojil.

Projekt, ocenjen na 1000 milijard dolarjev, ki vključuje železniške in cestne projekte v Aziji, Afriki in Evropi, že dlje časa razdvaja Evropo in ostale dele sveta. Kljub ocenam Washingtona, da gre za »projekt nečimrnosti« in opozorilom glede dolgov in nejasnih poslov, ki favorizirajo kitajska podjetja, se mu pridružuje vse več držav. Ta mesec se je mu je kot prva članica skupine sedmih najrazvitejših držav G7 pridružila Italija.

Konference se udeležuje 37 svetovnih voditeljev. Med njimi so ruski predsednik Vladimir Putin, italijanski premier Giuseppe Conte in pakistanski premier Imran Khan. Na srečanju so tudi predstavniki okoli sto držav, med njimi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek. V Pekingu so tudi predstavniki Severne Koreje, ZDA pa se foruma ne bodo udeležile.