Lansko leto se za javna podjetja ljubljanskega holdinga ni dobro končalo. Snaga je ustvarila skoraj 6 milijonov evrov izgube, Ljubljanski potniški promet pa se je odrezal še slabše, saj je ustvaril 6,7 milijona evrov minusa. Na drugi strani ni bilo podjetja, ki bi ta negativen vtis vsaj ublažilo, saj je tradicionalni zaslužkar Energetika Ljubljana ustvarila le slabih 700 tisočakov dobička, medtem ko so pri Vodovodu-Kanalizaciji leto sklenili z minimalnim dobičkom.

Snaga v stilu lanskega leta posluje tudi letos, saj je v prvem četrtletju ustvarila že dva milijona evrov minusa, tudi LPP pa ni v bistveno boljši formi, saj se je nabralo že za slab milijon evrov izgube. Kljub temu ni pričakovati, da bi LPP tudi v letošnjem letu ustvaril tako visoko izgubo, saj je bila ta lani povezana z izplačilom neplačanih prispevkov za poklicno pokojninsko zavarovanje voznikov, ki ga je družbi naložilo višje sodišče. Precej bolj negotovo bo poslovanje Snage oziroma novega podjetja VOKA Snaga, če visokih stroškov, ki jih imajo z oddajo lahke frakcije in digestata v nadaljnjo predelavo in sežig, ne bodo pokrili s podražitvijo storitev za občane.

Na prvi pogled bolj spodbuden je podatek, da je v prvem četrtletju Energetika Ljubljana ustvarila več kot 1,3 milijona evrov dobička, a so zaradi kurilne sezone podatki o poslovanju v tem času vedno boljši – lani recimo je podjetje v prvem četrtletju doseglo celo za pol milijona evrov boljši rezultat.

Lani več kot 30 milijonov evrov naložb

Družbe v skupini Javnega holdinga Ljubljana so lani za naložbe porabile več kot 31 milijonov evrov lastnih sredstev, še za slabega pol milijona pa izvedle naložb z denarjem občine. Največ, skoraj 13 milijonov evrov, je za naložbe porabila družba Vodovod-Kanalizacija, kjer so med drugim zamenjali 8,4 kilometra vodovodnih in 2,1 kilometra kanalizacijskih cevi ter rekonstruirali lokalni čistilni napravi v Polhovem Gradcu in Horjulu.

»Družba Energetika Ljubljana je v letu 2018 nadaljevala strateško in okoljsko pomemben projekt naložbe v gradnjo plinsko-parne enote in v prvem četrtletju leta 2019 sklenila pogodbo za dobavo in postavitev dveh plinskih turboagregatov ter dveh parnih utilizatorjev za plinsko-parno enoto Toplarne Ljubljana ter pogodbo za dolgoročno servisiranje plinskega turboagregata,« so izpostavili na holdingu. Poleg tega so v družbi nadaljevali širitev mreže polnilnic CNG v Stanežičah in na Letališki ulici ter nadaljevali projekt širitve plinovodnega omrežja do občine Grosuplje, ki naj bi bil končan leta 2021. Skupaj so za naložbe v Energetiki odšteli 1,5 milijona evrov. Kar pa je drobiž v primerjavi s tem, kar jih čaka v prihodnjih letih. Pogodba za gradnjo plinsko-parne enote, ki naj bi stala do leta 2022, je namreč vredna kar 118 milijonov evrov, v družbi pa bodo za izvedbo te naložbe najeli okoli 100 milijonov evrov kredita.

Med lanskimi naložbami javnih podjetij izstopa tudi nakup 16 medkrajevnih enojnih avtobusov, ki naj bi jih LPP dobil v letošnjem letu, z njimi pa bodo lahko bolje organizirali prevoze v okolici Ljubljane.