Naključje je hotelo, da bo zadnja aprilska sobota drugo leto zapored prinesla derbi italijanskega prvenstva med Interjem in Juventusom. A jutrišnji se bo od lanskega precej razlikoval. Takrat je namreč Inter štiri kroge pred koncem s petega mesta napadal ligo prvakov, Juventus pa je imel po šokantnem porazu v krogu prej na domačem igrišču proti Napoliju pred njim le še točko prednosti v boju za naslov. No, tega, že osmega zaporednega, si je letos zagotovil že prejšnji teden, pet krogov pred koncem, neposredno pred derbijem z Interjem, ki je prav tako v bistveno boljšem položaju kot lani. Zasidran je namreč na tretjem mestu, s petimi točkami prednosti pred Milanom in Atalanto.

Seveda pa to ne pomeni, da se jutri ne obeta zanimiv derbi. Ne nazadnje pri Interju še vseeno ne morejo biti povsem mirni glede uvrstitve v ligo prvakov, kamor vodijo prva štiri mesta. Juventus pa bo resda lahko zaigral bolj sproščeno, a zagotovo ne ležerno, saj ima tekma velik prestižni pomen, ob tem pa bi s petimi zmagami še vedno lahko izenačil lastni rekord po številu doseženih točk v eni sezoni (102) iz sezone 2013/14. »Čaka nas še nekaj tekem, na katerih si ne smemo privoščiti česa drugega kot maksimalen pristop. Smo vendarle Juve. Jasno, lahko pa jih izkoristimo za preizkušanje taktičnih različic in tega, kako se določeni igralci znajdejo na različnih položajih. Ne nazadnje bo v naslednji sezoni glavni cilj znova scudetto, pri čemer revolucije v igralskem kadru ne pričakujem,« pravi Juventusov trener Massimiliano Allegri, medtem ko se v boj za naslov prvaka v naslednji sezoni nameravajo spustiti tudi pri Interju. Vsaj tako pravi njegov zvezni igralec Matias Vecino, ki pa se zaveda, da bodo morali biti s soigralci za kaj takega bistveno bolj konstantni pri svojih predstavah. »Treba bo garati, a menim, da smo se pripravljeni boriti za prvo mesto. Morda v tem trenutku takšne napovedi nimajo smisla, a to bo naš cilj. Sedanjost pa je takšna, da si moramo najprej zagotoviti nastopanje v ligi prvakov in tekma z Juventusom bo krasna priložnost za odločilni korak v tej smeri,« je povedal Vecino, ki naj bi v osrčju vezne linije zaigral skupaj s povratnikom po poškodbi Marcelom Brozovićem.

Seveda pa je bližajoči se konec sezone pri Italijanih vseeno čutiti tudi tako, da se znova vedno več piše in govori o poletnem prestopnem roku. Tudi pri tem naj bi bila Inter in Juventus tekmeca v boju za enega najbolj vročih italijanskih nogometašev, krilnega napadalca Fiorentine Federica Chieso, ki naj bi stal med 70 in 80 milijoni evrov. Še vedno pa niso povsem potihnile niti govorice o mogoči medsebojni menjavi med Argentincema Maurom Icardijem, ki je pri Interju pred časom kapetanski trak predal slovenskemu vratarju Samirju Handanoviću, nato nekaj časa ni igral in se je zdaj vrnil, a ga navijači nočejo več v klubu, in Juventusovo desetico Paulom Dybalo. Ta jutri zaradi poškodbe sicer ne bo igral, kot tudi ne njegovi poškodovani soigralci Caceres, Douglas Costa, Perin, Mandžukić in Khedira, medtem ko bo pri Interju edini manjkajoči Vrsaljko.