Kot smo v Dnevniku že napovedali, bodo v Gorenju nastopila večja odpuščanja, zato sindikat napoveduje najbolj radikalne oblike sindikalnega boja. Vodstvo družbe naj bi svetu delavcev pojasnilo, da bo odpoved prejelo 1720 delavcev, od katerih bi nato zaposlili 1450 delavcev.

Po pojasnilih Gorenja, od lani v lasti kitajske multinacionalke Hisense, bodo predvidoma v prvi polovici maja sprejeli novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v matični družbi, v naslednjem koraku pa bodo skladno z zakonom o delovnih razmerjih sprejeli kriterije za določitev presežnih delavcev in osnutek programa razreševanja večjega števila presežnih delavcev. »Ocenjujemo, da bo v program predvidoma vključenih 270 presežnih delavcev iz Gorenja, d. o. o., ali dobrih šest odstotkov od skupno 4212 vseh zaposlenih,« so pojasnili v Gorenju.

Predloge o reorganizaciji je vodstvo Gorenja že posredovalo sindikatu in svetu delavcev. Potem ko je bilo pred dnevi skupno posvetovanje vodstva s sindikatom in svetom delavcev, na katerem sta obe strani predstavili skupna stališča, pripombe in pričakovanja, je v torek odprta vprašanja obravnaval kolegij glavnih direktorjev. Sindikat in svet delavcev sta že pred tem v preučitev prejela tudi predlog dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev, so povedali v Gorenju. Posvetovanje o teh kriterijih je bilo predvideno za včeraj. Toda sindikat in svet delavcev sta načrtovano posvetovanje zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala. Svoja stališča namerava sindikat predstaviti na jutrišnji tiskovni konferenci.