Odhod iz Neverlanda, 2019

Štiriurni dokumentarec Leaving Neverland so predstavili letos konec januarja na festivalu Sundance, marca pa tudi v rednem programu televizije HBO. Film, ki ga je režiral Dan Reed, je sestavljen iz pretresljivih intervjujev z Wadom Robsonom in Jamesom Safechuckom ter njunimi svojci. Zdaj že odrasla moška zelo natančno opisujeta razmerje in spolne odnose, ki sta jih imela z Michaelom Jacksonom, ko sta bila stara med sedem in štirinajst let. V pogovoru sodelujeta tudi njuni mami, ki sta začuda dovolili, da sta otroka spala v zakonski postelji s slavnim pevcem, ki si je z vsakim posebej privoščil vse vrste spolnosti, od oralnega do analnega seksa. Jasno, Jackson je »neprevidnost« staršev dobro nagradil. Robsonovim je recimo plačeval bogato bivanje v ZDA – doma so bili iz Avstralije. Safechuckovi materi pa je med drugim kupil luksuzno hišo. Treba je povedati, da film omenja še nekaj obetavnih igralcev, ki so spali pri Jacksonu v pravljičnem parku Neverland, a pravijo, da do spolnih stikov z Jacksonom vseeno ni prišlo. Jackson je mnogim dečkom, ki jih je očitno menjal kot prave partnerje, znal zagotoviti lepo prihodnost.

Lolita, 1962

Roman ruskega pisatelja Vladimirja Nabokova v angleškem jeziku iz leta 1955 je bil že takoj prepovedan. Zvezo med možakarjem srednjih let (James Mason) in dvanajstletno deklico je leta 1962 po scenariju pisatelja posnel Stanley Kubrick, ki je zaradi cenzure marsikaj spremenil, deklico (Sue Lyon) je recimo postaral na 14 let. Kljub mnogim kritikam in očitkom je film napolnil blagajne in dobil nekaj nagrad, leta 1997 pa so posneli modernejšo in menda malce bolj odprto verzijo. Nova Lolita z Jeremyjem Ironsom je bila v nasprotju s Kubrickovo izrazito neuspešna.

Salò ali 120 dni Sodome, 1975

Salò o le 120 giornate di Sodoma je eden najbolj kontroverznih filmov, ki so bili kadarkoli posneti. Režiser Pier Paolo Passolini je po motivih romana 120 dni Sodome Markiza de Sada in Dantejeve Božanske komedije posnel film, ki se dogaja v državi Salò, v kateri štirje iztirjeni bogati fašisti s pomočjo vojske ugrabijo 18 mladostnikov. Skozi film jih v štirih dejanjih (antiferno, krog manije, krog sranja in krog krvi) zlorabljajo in izkoriščajo v razkošni vili. Film je bil v času premiere prepovedan skoraj po vsem svetu.

Great Balls of Fire!, 1989

Gre za biografski film o enem najbolj znanih rokenrol zvezdnikov Jerryju Leeju Lewisu (Dennis Quaid). Film, posnet po knjigi Myre Lewis in Muraya M. Silverja jr., vsebuje tudi del, ko angleški novinar Ray Berry leta 1958 razkrije, da je Lewisova tretja žena Myra Gale Brown (Vinona Ryder), sicer hčerka njegovega bratranca in basista, stara komaj trinajst let, čeprav so tako pevec kot njegovi menedžerji trdili, da jih ima petnajst. Pa jih ni imela in to je zelo neugodno vplivalo na kariero takrat zelo popularnega 23-letnega pevca.

Prestopniki, 1996

Kriminalka Sleepers v režiji Barryja Levinsona po romanu Lorenza Carcaterra govori o skupini fantov iz newyorške soseske Hell's Kitchen, ki je sredi šestdesetih let zaradi nepomembne otroške neumnosti končala v popravnem domu, kjer so jih zaposleni pretepali, zlorabljali in posiljevali. V drugem delu zgodbe se že odrasli maščujejo za zlorabljanja v poboljševalnici. Mimogrede, Carcaterra je dolgo trdil, da je zgodba resnična, a preverjanja kažejo, da to ne drži, da se datumi, ki jih navaja, ne ujemajo. S filmom so zaslužili več kot 100 milijonov dolarjev.

Prepovedan dotik, 2004

The Woodsman je ameriška drama režiserke Nicole Kassell, posneta po gledališkem delu Stephena Fertcherja. Obsojeni pedofil (Kevin Bacon) se vrne s prestajanja 12-letne kazni, ki mu je bila dosojena zaradi zlorabljanja deklic. Počasi se poskuša vrniti v normalno življenje, a ima težave tako s sorodniki kot s službo, pa tudi s policijo in v novi zvezi z dekletom (Kyra Sedgwick). V črni drami, ki razkriva pedofilijo z druge plati, bivši zapornik konča svojo preobrazbo tako, da izsledi in premlati pedofila, ki zlorablja dečka v bližnji šoli.

Prepovedan sadež, 2005

Hard Candy je ameriški triler, ki ga je režiral David Slade in v katerem nastopata 32-letni fotograf (Patrick Wilson) ter 14-letna deklica (Ellen Page). Gre za neobičajen film o pedofiliji. V začetku namreč fotograf poskuša zlorabiti dekle, potem pa se situacija obrne in mlada ženska se mu kruto maščuje. Gre za prvi film Davida Slada in prvo večjo vlogo kanadske igralke, takrat osemnajstletne Ellen Page. Za nizkoproračunski film (950.000 dolarjev) je bil bruto zaslužek 8,3 milijona dolarjev velik uspeh. Na festivalih niso dobili ničesar pomembnejšega.

Reši nas vsega hudega, 2006

Deliver Us from Evil, dokumentarec ameriške režiserke Amy J. Berg, govori o irskem duhovniku Oliverju O'Gradyju, ki je v sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih letih v severni Kaliforniji nadlegoval in posilil okoli 25 otrok. O'Grady je bil v ZDA obsojen na sedem let zapora, potem pa se je preselil na Irsko, kjer se je z njim pogovarjala Bergova. Ravnodušen župnik je svoja dejanja brez pretiranega obžalovanja priznal. O' Grady je tudi v Evropi nadaljeval z nadlegovanjem otrok in zato leta 2012 spet pristal v zaporu.

Mea Maxima Culpa: Molk v božji hiši, 2012

Silence in the House of God je dokumentarec Alexa Gibneyja, ki skozi štiri pričanja zlorabljenih otrok govori o dogodkih v katoliški šoli za gluhe St. Johns v Wisconsinu. Ja, neverjetno, izkazalo se je, da je duhovnik Lawrence Murphy na različne načine spolno zlorabil kar 200 gluhih dečkov in deklic. Film ponudi tudi kopico umazanih podrobnosti, v oči pa bode predvsem dejstvo, da je imel v primer vpogled tudi Vatikan, pa so ga prikrili. Film v produkciji HBO Films je bil nominiran za šest nagrad emmy, dobil pa je tri.

V žarišču, 2015

Spotlight je ameriška uspešnica, film o raziskovalnih novinarjih časopisa Boston Globe, ki so leta 2003 v seriji člankov razkrivali spolno zlorabo otrok. Za zgodbe o izredno razširjenih in sistematičnih kriminalnih dejanjih bostonskih katoliških župnikov, ki jih je Cerkev dolga leta prikrivala, so novinarji dobili Pulitzerjevo nagrado, film v režiji Toma McCarthyja pa ob 100 milijonih bruto dobička tudi oskarja za najboljši film leta in oskarja za najboljši scenarij. Film je dobil nekaj dobrih ocen, zanimivo, celo v Vatikanu so ga pohvalili.