Volitve na severu Kosova so razpisali, ker so župani tamkajšnjih pretežno srbskih občin - vsi so bili člani Beogradu zveste Srbske liste - novembra lani odstopili. Povod za to je bila odločitev kosovske vlade o uvedbi visokih carin na blago iz Srbije.

Četverici kandidatov Srbske liste v sredo, že v drugem poskusu, ni uspelo zbrati potrebne podpore članov volilne komisije njihovim kandidaturam, kar pomeni, da so te zavrnili. Na sredinem glasovanju so kandidati Srbske liste dobili podporo sedmih članov volilne komisije, dva sta se glasovanja vzdržala - za potrditev kandidatur pa bi potrebovali osem glasov, poročajo mediji v regiji.

Volilna komisija je že v sredo potrdila županske kandidate ene izmed vladajočih strank na Kosovu, Demokratske stranke, in opozicijske stranke Samoopredelitev. Člana Samoopredelitve, ki sedita tudi v volilni komisiji, sta se nato v sredo vzdržala glasovanja ob potrjevanju kandidatur kandidatov za župane iz Srbske liste, češ da so nekateri izmed teh kandidatov lani odstopili z županskih položajev iz nezakonitih in protiustavnih razlogov. Član Srbske liste Stevan Veselinović je po glasovanju odločitev Samoopredelitve označil za politični napad na Srbe na Kosovu.

Takšnega mnenja je tudi srbski predsednik Vučić, ki je zaradi odločitve volilne komisije na Kosovu tudi zaskrbljen. Kot je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedal med obiskom v Pekingu, bo to temo načel tako z voditeljema Kitajske kot Rusije, s katerim se bo sešel v kitajski prestolnici. Prav tako pa namerava o tem spregovoriti z nemško kanclerko Angelo Merkel.