Prihodki koncerna so se v četrtletju zvišali za 42,4 odstotka na dobrih 13 milijard evrov. Brez upoštevanja prevzemov, prodaj in gibanja deviznih tečajev je bila rast 4,1-odstotna, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Bayer je junija lani prevzel ameriškega proizvajalca semen in herbicidov Monsanto, posel je bil vreden 63 milijard dolarjev (57 milijard evrov). Vendar pa je z Monsantom nemški koncern prevzel tudi pravne težave.

Zaradi spornega herbicida Roundup, ki vsebuje glifosat, namreč sedaj Monsanto oz. njegovega lastnika toži že 13.400 tožnikov. Stroški iz naslova pravd in pravnih tveganj so v prvem letošnjem četrtletju znašali 51 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa štiri milijone evrov.

Konec marca je porota na okrožnem sodišču v San Franciscu razsodila, da je Monsantov herbicid Roundup bistveno prispeval k nastanku raka v grlu 70-letnega tožnika iz Kalifornije. Sodišče mu je naložilo plačilo odškodnine v skupnem znesku 80,3 milijona dolarjev (71,4 milijona evrov). Sledila je še ena razsodba v prid tožnika, nekega upokojenca, ki je prav tako zbolel za rakom. Bayer se je v obeh primerih na razsodbo pritožil. A s tem se težave ne končujejo. Tretji primer je v ZDA že pred sodiščem, letos naj bi ameriška sodišča obravnavala še dodatne štiri.

Ob pravnih postopkih je prevzem Monsanta tudi sicer jasno viden v Bayerjevih knjigah. 492 milijonov evrov so tako znašali stroški "prevzemov in integracij", še 393 milijonov evrov pa stroški prestrukturiranja.

Novembra je Bayer napovedal, da bo v postopku prestrukturiranja po prevzemu Monsanta ukinil 12.000 delovnih mest.