Neizvršni direktorji Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) so danes za glavnega izvršnega direktorja imenovali Mateja Pirca. Do imenovanja drugih dveh izvršnih direktorjev, to naj bi se predvidoma zgodilo v prvi polovici prihodnjega meseca, bo Pirc pristojen še za upravljanje sredstev in korporativne zadeve.

Po odstopu madžarskega državljana Imreja Balogha decembra lani – odnesla ga je afera s prodajo zemljišča v Logatcu za gradnjo nove tovarne japonske multinacionalke Sumitomo Rubber Industries – je Pirc, ki je bil do januarja v DUTB zaposlen kot finančni direktor, postal vršilec dolžnosti glavnega izvršnega direktorja.

Ob Pirčevem današnjem imenovanju so neizvršni direktorji slabe banke izrazili zadovoljstvo z njegovim dosedanjim delom in visoko stopnjo zaupanja, ki se je vzpostavila v nekajmesečnem sodelovanju v upravnem odboru DUTB. Hkrati so izrazili prepričanje, da bo DUTB kakovostno vodena tudi v prihodnje. Ko je vlado vodila Alenka Bratušek, je Pirc predsedoval upravi Slovenskega državnega holdinga, na začetku letošnjega leta pa je postal predsednik nadzornega sveta projektne družbe za drugi tir 2TDK.

Po odhodu Balogha sta DUTB sporazumno zapustila še dva izvršna direktorja, ki sta se vodstveni ekipi pridružila jeseni 2017. Najprej Andrej Prebil, ki je bil pred tem med drugim predsednik uprave Hotelov Bernardin in Save turizma. Nato pa še Jože Jaklin, v preteklosti med drugim član uprave Luke Koper in Salonita Anhovo. Kot eden od novih dveh izvršnih direktorjev se že nekaj časa omenja direktor Alpine Bojan Gantar. Ta se je na aktualnem razpisu uvrstil v ožji krog kandidatov za izvršne direktorje slabe banke, smo izvedeli neuradno.

Zadnje mesece smo bili priča tudi spremembam med neizvršnimi direktorji DUTB. Na začetku lanskega decembra je vlada najprej odpoklicala predsednika upravnega odbora Miho Juharta in na njegovo mesto imenovala Tomaža Beska. Teden kasneje je bil za neizvršnega direktorja imenovan še Marko Tišma, član nadzornega sveta SID banke in Term Olimia. V kratkem lahko pričakujemo imenovanje še enega neizvršnega direktorja slabe banke, kot kandidatko za to mesto pa omenjajo Mirando Groff Ferjančič, ki je zdaj zaposlena na finančnem ministrstvu, kjer je bila med drugim državna sekretarka.

Po pojasnilih DUTB je bilo današnje imenovanje Pirca nadaljevanje konkretnih ukrepov upravnega odbora v novi sestavi, s ciljem nadaljnje stabilizacije družbe, zagotovitve kakovostnega sodelovanja med izvršnimi in neizvršnimi direktorji ter maksimiranja iztržka iz prodaje premoženja ob transparentnem poslovanju družbe v prihodnje.