Napetosti na Korejskem polotoku se krepijo po vrhu med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom v vietnamski prestolnici Hanoui februarja letos, ki se je končal predčasno, ker voditeljema ni uspelo doseči dogovora o denuklearizaciji Korejskega polotoka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pompeo je sicer danes v Washingtonu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da je vrh v Vietnamu imel več nians, kot se je izvedelo v javnosti. »Bo težavno. Bo izziv. Upam, da bomo imeli več priložnosti za resne pogovore o tem, kako premakniti na proces naprej,« je še dejal ameriški državni sekretar.

Tiskovni predstavnik severnokorejskega odbora za združitev pa je po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA v zvezi s skupnimi vojaškim vajami ZDA in Južne Koreje ocenil, da je »izdaja Seula veliko razočaranje« za Severno Korejo in predstavlja »vojaško provokacijo«, na katerega bo severnokorejska vojska »ustrezno odgovorila«.

Tokratne vojaške vaje so manjša različica velikih vaj Max Thunder, ki sta jih vsako leto od leta 2009 izvajali ZDA in Južna Koreja.