»Po podrobni analizi smo sklenili, da transakcija ne bi prinesla zadostnih koristi, ki bi upravičile tveganja in stroške zapletene združitve,« sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi zapisala prvi mož Deutsche Bank Christian Sewing in prvi mož Commerzbank Martin Zielke.

Odločitev sta banki sporočili v luči poročanja nemških medijev, ki so se razpisali o tem, da so pogajanja med bankama propadla. »Videti je, da bodo pogovori o združitvi prekinjeni,« je za poslovni časnik Handelsblatt dejal anonimni vir. Združitvi so sicer nasprotovali sindikati zaposlenih v omenjenih bankah, prav tako so imeli pomisleke vlagatelji.

O propadlih pogovorih je na spletu poročal tudi Spiegel, ki se prav tako sklicuje na anonimne vire. »Prvi mož Deutsche Bank Christian Sewing je tisti, ki je najbolj odklonilen do združitve. Ta se zdi zanj preveč komplicirana,« poročanje Spiegla povzema AFP. Propadli pogovori med bankama sicer predstavljajo velik korak nazaj za vlado Angele Merkel, zlasti za finančnega ministra Olafa Scholza, ki je upal na vzpostavitev nemškega bančnega giganta.

Deutsche Bank je trenutno na borzi vredna okoli 16 milijard evrov, Commerzbank pa približno devet milijard. Za primerjavo - francoska BNP Paribas je vredna okoli 55 milijard evrov, britanska HSBC skoraj 150 milijard evrov, vrednost bančnih velikanov na drugi strani Atlantika pa presega celo 300 milijard evrov.