Komika Vladimir Kuznecov in Aleksej Stoljarov, ki sta znana kot Vovan in Leksus, sta v sredo objavila video posnetek okoli petnajst minut trajajočega telefonskega pogovora s človekom, za katerega trdita, da je francoski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku je slišati, kako domnevni francoski predsedniku Zelenskemu čestita za zmago na volitvah. »73 odstotkov Ukrajincev, to je neverjetno. Počutim se kot Putin,« se na posnetku pošali komik, ki se izdaja za Zelenskega. »Občutek imam, da je sistem pri tebi nekoliko manj dobro organiziran, torej je tak rezultat morda bolj naraven. Ti še nisi za zapahe spravil vseh nasprotnikov,« mu odgovori domnevni Macron.

Pogovor, ki ga je slišati na posnetku, je potekal v ruščini in francoščini, ob pomoči prevajalcev.

V Elizejski palači posnetka niso želeli komentirati. »Predsednik se je v nedeljo zvečer dejansko pogovarjal z Zelenskim in po tem pogovoru smo objavili izjavo za javnost, kot so to storile ekipe Zelenskega. Stik med predsednikom republike in njegovim ukrajinskim kolegom je bil vzpostavljen,« so dodali. Komika sta na drugi strani za AFP izrazila upanje, da Macrona nista preveč ujezila.

Vovan in Leksus sta sicer že na predvečer drugega kroga predsedniških volitev v Ukrajini po telefonu poklicala kosovskega predsednika Ramusha Haradinaja, ki je zatem na svojem profilu na Twitterju izrazil podporo Zelenskemu in njegovemu premierju »Vovanu Leksusovu«. Haradinaj je očitno kasneje ugotovil, da so ga potegnili, in je to sporočilo zbrisal. Ruska komika tudi sicer rada zbijata šale na račun tako ali drugače slavnih domačih in svetovnih osebnosti, najraje pa si za tarčo vzameta nasprotnike Kremlja.

Potegnila sta med drugim britanskega glasbenika Eltona Johna, nekdanjega šefa britanske diplomacije Borisa Johnsona in beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vovan je leta 2016 za AFP pojasnil, da želi s telefonskimi potegavščinami pokazati »resnični obraz določenih partnerjev Rusije in njihovo hipokrizijo«. »Počneva izključno stvari, ki so v interesu najine države,« pa je dodal Leksus.