Uredniški kolegij avstrijske radiotelevizije ORF je grožnjo Vilimskyega, ki je tudi kandidat koalicijskih svobodnjakov (FPÖ) na Evropskih volitvah, označil za "osebno grožnjo" voditelju Wolfu in jo ostro obsodil. Dodali so, da doslej noben politični voditelj ni izrekel tovrstne grožnje kakemu voditelju. Bivši vicekancler iz vrst svobodnjakov Norbert Steger, ki je trenutno na čelu kuratorija ORF, je na drugi strani Wolfovo primerjavo označil za nezaslišano in predlagal, da bi moral Wolf kandidirati za socialdemokrate.

Odzval se je v sredo zvečer tudi pristojni minister Gernot Blümel iz vrst vladajoče Ljudske stranke, ki je sprva dejal, da ne bo "komentiral vsakega intervjuja", nato pa vendarle dejal, da je proti vmešavanju politike v delo novinarjev, vendar pri tem ni nikogar poimensko navedel, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Podmladek FPÖ avstrijske Štajerske je nedavno objavil karikaturo, na kateri je prikazan svetlolasi par v tradicionalni zeleni noši, ki ga ogrožajo sivi priseljenci z dolgimi nosovi, bradami in grbami z minaretoma v ozadju ter napisom Tradicija premaga migracijo.

Med pogovorom z Vilimskym je voditelj Wolf pokazal karikaturo in nato vprašal Vilimskyega, kako se upodobitev migrantov razlikuje od antisemitske upodobitve Judov v nacističnem glasilu Der Stürmer (Napadalec). Vilimsky je v odgovoru dejal, da ta primerjava preseže vsako mero in ga je nekaj, "kar ne more biti brez posledic". FPÖ, ki je koalicijska partnerka avstrijske vlade, je bila že v preteklosti v sporu z ORF, ki jo je stranka obtožila, da je levičarsko usmerjena. Stranka se tudi zavzema za odpravo televizijske naročnine, s katero se financira avstrijska javna televizija.

Steger je lani tudi zagrozil, da bo zaradi nezadovoljstva nad poročanjem televizije odpustil tretjino tujih dopisnikov. Prav ta spor je bil vzrok, da je Avstrija v zadnjem Globalnem indeksu svobode medijev Novinarjev brez meja zdrsnila za pet mest, še poroča Deutsche Welle.