Minister za zdravje Aleš Šabeder je družinskim zdravnikom obljubil, da bo sprejet aneks, ki bo določil mejo za odklanjanje novih bolnikov pri 1895 glavarin, kot je to zapisano v vladnem sporazumu s sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Fides. Hkrati pa bi s tem izvajalce zavezal, da noben bolnik ne sme ostati brez osebnega zdravnika.

Tako bi bila odgovornost za nove zaposlitve povsem na ramenih zdravstvenih domov in občin. Takšen predlog je upravni odbor ZZZS v sredo zavrnil kot neuresničljiv. Ocenil je namreč, da bi v tem primeru potrebovali skoraj 300 dodatnih zdravnikov, ki pa jih trenutno ni. Namesto tega je odbor predlagal, da se pri opredeljevanju upošteva obremenitev državnega povprečja, ki je zdaj 2417 glavarin.

Tudi po predlogu upravnega odbora ZZZS bi bili izvajalci dolžni zagotoviti, da nihče ne bo ostal brez osebnega zdravnika. Zato bi bili nove bolnike najprej dolžni sprejeti zdravniki z najmanjšim številom glavarin v območni enoti. Po podatkih ZZZS so trenutno v vsaki izpostavi vsaj trije zdravniki, katerih obremenitev ne dosega državnega povprečja.

Predlog upravnega odbora ZZZS zagotovo ne bo po volji družinskih zdravnikov. Celjski zdravniki so namreč odpovedi zaposlitve zamrznili na podlagi ministrove obljube, kranjski pa pri odpovedi še vedno vztrajajo. Na ZZZS dodatnih izjav ne bodo dajali, ker da so bili v preteklih dneh deležni pritiskov in anonimnih žaljivih pisem s sovražnim govorom in grožnjami.

Pod enega je bil po navedbah ZZZS podpisan zdravnik družinske medicine. Na policijo so podali ovadbo zoper neznanega storilca, je tudi poročal Radio Slovenija. Odziv ministra Šabedra je sicer pričakovati po popoldanskem sestanku delovne skupine za družinsko medicino.