Največ krogov v dražbi za mobilne frekvence je bilo doslej leta 2010, ko je po 224 krogih končni znesek dosegel 4,385 milijarde evrov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

V tokratni dražbi preseneča "novinec", ponudnik internetnih storitev United Internet oz. 1&1. V sredo je po informacijah dpa ceno precej zvišal, kar nakazuje, da bi bila lahko končna cena frekvenc še precej višja. Analitiki so ob začetku dražbe končno ceno napovedovali pri približno petih milijardah. Izhodiščne cene za 41 frekvenčnih blokov so se gibale od 1,7 milijona do pet milijonov evrov. Sredstva od prodaje licenc za frekvence bodo šla v državni proračun.

Na dražbi sodelujejo še glavni ponudniki mobilnega omrežja v Nemčiji Deutsche Telekom, Vodafone in Telefonica Germany oz. O2. Izbrani izvajalci bodo morali zagotoviti dostop do omrežja 5G najmanj 98 odstotkom nemških gospodinjstev, omrežje pa bodo morali vzpostaviti tudi ob avtocestah in železnicah.

Čeprav Huawei na dražbi neposredno ne sodeluje, pa dražitelji uporabljajo njegovo strojno opremo in posledično tehnologijo. To bi lahko bilo sporno, ker predvsem ZDA v zadnjih mesecih pritiskajo na mednarodno skupnost, da naj Huaweijevo opremo izloči iz svojih načrtov.

Nemčiji so pred časom celo zagrozile, da bodo omejile obveščevalno sodelovanje z njo, če bo pri izgradnji telekomunikacijske infrastrukture uporabila Huaweijevo tehnologijo. Kitajsko podjetje naj bi namreč na podlagi navodil uradnega Pekinga pridobivalo zaupne podatke uporabnikov. Huawei in Peking ameriške obtožbe označujeta za neutemeljene. Nemčija želi z vzpostavitvijo omrežja 5G pospešiti hitrost brezžičnega prenosa podatkov v državi, po kateri se na svetovni lestvici kljub siceršnji gospodarski razvitosti uvršča na skromno 46. mesto.

Omrežja 5G ne bodo prinesla le bistveno višjih hitrosti prenosa podatkov za obstoječe storitve, temveč bodo s svojo zmogljivostjo postavila temelje za nove storitve, kot so na primer avtonomni transport in zdravstvene storitve na daljavo.