Ruski predsednik Vladimir Putin, ki slovi po tem, da rad zamuja na dogovorjene sestanke, je bil po poročanju agencije Reuters tokrat na kraju srečanja s severnokorejskim voditeljem Kim Jong Unom kar pol ure pred svojim gostom. Kakšnega posebnega pomena temu vseeno ne gre pripisovati, glede na to, da je bil prvi rusko-severnokorejski vrh po smrti Unovega predhodnika in očeta Kim Jong Ila pripravljen v naglici s Putinovim ovinkom prek Vladivostoka v Peking, kjer bo jutri in pojutrišnjem častni gost drugega foruma kitajske pobude o novi svilni poti.

Voditelja sta se srečala v kompleksu, ki je bil na Ruskem otoku zgrajen za gostiteljstvo vrha APEC leta 2012, potlej pa namenjen tamkajšnji Daljnovzhodni državni univerzi z 41.000 študenti. Kim je v Vladivostok pripotoval že v sredo s svojim oklopnim vlakom. Z državniškimi častmi ter tradicionalno soljo in kruhom so ga sprejeli visoki ruski predstavniki, s Putinom pa sta se sešla danes in se zadržala v dvostranskem pogovoru dvakrat dlje od napovedanega časa. Kim po srečanju, ki se je končalo brez skupnega sporočila ali podpisovanja sporazumov, ni dajal izjav. Putin pa je novinarjem pred kosilom v Kimovo čast z bogatim kulturnim programom, v katerem nista manjkali ruska pesem Črne oči in severnokorejska Veliki poveljnik, gosta opisal kot »odkritega« ter »premišljenega« in »zanimivega za pogovor«. Na kratko je omenil obstoj možnosti za gospodarsko sodelovanje, ki je že leta omejeno s sprejetimi mednarodnimi sankcijami zaradi severnokorejskega jedrskega in raketnega oborožitvenega programa ter slepe ulice, v katero so zašla pogajanja o denuklearizaciji. Ruski predsednik je na vprašanje, ali je Kim pripravljen na kakšne koncesije, da se zadeve premaknejo z mrtve točke po neuspešnem srečanju z ameriškim predsednikom februarja v Vietnamu, dejal: »Verjamem, da druge poti ni… Čemu se je pripravljen odreči (severnokorejski voditelj, op. p.), pa boste morali pobarati njega samega.«

Putin za obnovo večstranskih pogajanj

Po Putinovi oceni je vse, kar si Kim želi, varnostno zagotovilo za njegovo državo. »To je to. Vsi mi bi morali razmisliti o tem,« je dejal in dodal, da po njegovem prepričanju napredka pri denuklearizaciji ne bo mogoče doseči s koncesijami zgolj na eni, to je severnokorejski strani. Tudi ne verjame, da je možen sporazum zgolj dveh držav, pri čemer kot drugo ni omenil ZDA, ampak je zgolj povedal, da bo o svojih pogovorih s Kimom seznanil tako Washington kot Peking. Zavzel pa se je za obnovo šeststranskih pogajanj s Pjongjangom, ki so bila prekinjena spomladi 2009 po neuspešni izstrelitvi severnokorejskega satelita, ki jo je varnostni svet ZN označil za prepovedan preizkus balistične rakete. Prekinitvi pogajanj je sledil drugi severnokorejski jedrski poskus (prvi je bil leta 2006) ter zaostrovanje napetosti na Korejskem polotoku, ki se je po smrti Kim Jong Ila nadaljevalo z Unovim prevzemom oblasti leta 2011 vse do njegovih srečanj s predsednikoma ZDA in Južne Koreje, Donaldom Trumpom in Moon Jae Inom. Ta za zdaj niso dala oprijemljivega rezultata in so tako omogočila Putinov prihod na šahovnico z ambicijami o obnovljeni globalni vlogi Moskve.