Hokejisti Olimpije in Jesenic se bodo nocoj ob 20. uri v tivolski dvorani na povratni tekmi finala pomerili za naslov državnega prvaka. Lovoriko branijo železarji, ki so si na uvodnem obračunu v Podmežakli priigrali prednost s 4:2. Ljubljančani morajo za slovensko krono slaviti z vsaj tremi zadetki razlike. Vsakršna zmaga Olimpije za dva gola (2:0, 3:1, 4:2, 5:3…) bi tekmo zavlekla v podaljšek do zlatega gola, saj v finalu ne velja pravilo zadetka v gosteh.

Rodman spretnejši od Vnuka

Finale na dve tekmi ne odgovarja nikomur, saj bi se obe moštvi raje pomerili v seriji na tri ali štiri zmage, kar bi navsezadnje pripomoglo k večji kredibilnosti tekmovanja. Boj za državno zvezdico je skrajšan zaradi dolge finalne serije Olimpije v alpski ligi, ki se je z ljubljanskim zmagoslavjem končala šele v nedeljo zvečer. Tivolski hokejisti so imeli tako manj kot 48 ur časa za pripravo na začetek slovenskega finala, danes zvečer pa že sledi sklepno dejanje klubske sezone.

Tekmeca sta si na premieri v Podmežakli enakomerno razdelila obdobja premoči. Olimpija je začela silovito, a je po vodstvu popustila. Jeseničanom se je poznalo, da so bili dva tedna brez tekmovalnega ritma. Zbudil jih je šele polminutni odmor, ki ga je takoj po zaostanku zahteval trener Marcel Rodman. Železarji so prestavili v višjo prestavo in si zagotovili udobno prednost, ki pa še ne odloča o naslovu prvaka. Ljubljančane je pokopala neučinkovitost, saj v zadnji tretjini niso dosegli gola niti z dvema igralcema več. Rodman je v primerjavi z ljubljanskim trenerjem Juretom Vnukom vlekel boljše poteze in zadel v polno, ko je pred zadnjimi dvajsetimi minutami zamenjal vratarja. Potem ko Matt Climie ni najbolj prepričal, je Clarku Saundersu uspela sijajna vrnitev po januarski poškodbi gležnja, saj je zaklenil vrata.

Jesenice bi z ubranitvijo državnega naslova rešile sezono, medtem ko Olimpija po osvojitvi alpske lige in slovenskega pokala napada trojno krono. Gorenjskim hokejistom je šele na sedmi tekmi v sezoni uspelo premagati tivolski kolektiv, ki čuti utrujenost po naporni mednarodni zimi. Že naslednje jutro po koncu finala se bo skupina petih reprezentantov iz obeh klubov pridružila slovenski reprezentanci, ki bo z brniškega letališča krenila proti Kazahstanu, kjer se bo v ponedeljek začelo svetovno prvenstvo skupine B.

Slovenija nikdar v polni postavi

Slovenija bo na šampionatu nastopila močno oslabljena, saj je po Janu Muršaku, Žigi Jegliču, Janu Urbasu, Žigi Pavlinu, Alešu Mušiču in Mitji Robarju nastop zaradi poškodbe odpovedal še Rok Tičar. Slovenska vrsta bo veliko stavila na Anžeta Kopitarja, ki bo moštvo poskušal vrniti v elitni razred. Risi so minuli teden brez Kopitarjeve navzočnosti izgubili uvodno pripravljalno tekmo v Budimpešti proti Madžarski (4:7), sinoči pa jih je na blejskem ledu porazila še Italija (2:3). Nasprotnika se bosta vnovič pomerila danes ob 17. uri, a bo tekma minila v senci finalnega boja za domači prestol. Za odmevnejši utrip pred začetkom prvenstva bi bilo imenitno, če bi hokejska zveza pripeljala obe tekmi pod Šišenski hrib, saj je Ljubljana po uspehu Olimpije v alpski ligi trenutno najbolj vroče hokejsko mesto v državi.

Selektor Ivo Jan na nobeni od treh pripravljalnih tekem ne bo uigraval postave, ki bo jutri krenila proti Kazahstanu, kar bi se lahko poznalo že na ponedeljkovi pomembni premieri z gostitelji prvenstva. Jan bo drevi objavil končni seznam potnikov za turnir na azijski tleh, kjer bodo v udarnem slovenskem napadu združili moči Anže Kopitar, Robert Sabolič in Žiga Pance. Drugo napadalno trojko bodo predvidoma sestavljali Miha Verlič, Ken Ograjenšek in Anže Kuralt. Tako je bilo tudi sinoči na obračunu z Italijo, proti kateri slovenska vrsta še ni prepričala z igro. Italijani so kaznovali slovenske napake, gostitelji pa so bili preveč nespretni predvsem ob številčni prednosti, saj so izkoristili le eno od petih priložnosti. Za rise sta zadela Andrej Hebar in Sabahudin Kovačevič. »Prikazali smo boljšo igro kot prejšnji teden v Budimpešti. Smo na pravi poti, a bo treba še izpiliti nekaj detajlov,« je dejal selektor Ivo Jan.