Torek, 7. maj, ob 7. uri je letos pomemben datum za vse starše, ki želijo v času prihajajočih poletnih počitnic svojemu otroku zagotoviti ugodno počitniško varstvo. Takrat bodo namreč začeli prijave zbirati izvajalci počitniškega varstva, ki so za svoje programe pridobili subvencijo Mestne občine Ljubljana. Za vsa varstva, torej tudi tista med zimskimi in jesenskimi počitnicami, je občina letos z javnim razpisom za sofinanciranje programov s področja podpornih storitev v vzgoji in izobraževanju ter prostem času otrok namenila nekaj manj kot 157.000 evrov, večino za programe v času poletnih počitnic. Na razpis so organizatorji varstva poslali 48 programov, na občini pa so se jih odločili denarno podpreti 41.

Med prijavljenimi izvajalci je podporo občine letos pridobilo osemnajst takih, ki bodo počitniška varstva izvajali (tudi) med poletnimi počitnicami. Zaradi subvencije občine so njihovi programi lahko cenovno precej ugodnejši od ponudnikov, ki bodo varstva izvajali brez občinske podpore. Posledično je za subvencionirane programe vsako leto zanimanje precej večje od ponudbe, prostih mest je v preteklih letih zmanjkalo že v zgolj nekaj urah. Zadnji dve leti so namreč vsi ponudniki subvencioniranih programov prosta mesta začeli polniti na isti dan in ob isti uri, starši pa so morali biti zaradi velikega navala s prijavo hitri in imeti pri tem tudi nekaj sreče. Pričakovati je, da bodo starši izvajalce počitniških programov s prijavnicami zasuli tudi letos, čeprav je izbire letos nekoliko več kot lani, ko je občinsko subvencijo pridobilo petnajst izvajalcev poletnega varstva.

Za varstvo največ šest evrov na dan

Subvencionirano poletno počitniško varstvo je namenjeno otrokom od 1. do 5. razreda osnovne šole z območja ljubljanske občine. Varstvo, ki ga letos organizira Društvo katoliških pedagogov Slovenije, je za vse udeležence brezplačno, medtem ko bodo morali starši za varstvo pri preostalih 17 izvajalcih odšteti od dva do šest evrov na otroka na dan. Cena zajema tudi prehrano, in sicer kosilo in dve malici, vsi izvajalci pa imajo ne glede na ceno programa na voljo tudi mesta za socialno ogrožene otroke, za katere je varstvo v celoti brezplačno.

V posamezen program počitniškega varstva je otrok lahko vključen največ en teden. Za petdnevno varstvo bodo tako starši med poletnimi počitnicami odšteli največ 6 evrov na dan oziroma 30 evrov na teden, kar je občutno manj kot pri ponudnikih, ki niso prejemniki subvencije. Pri zasebnih ponudnikih denimo stane petdnevna počitniška šola jahanja 150 evrov, petdnevno plavanje na enem od ljubljanskih kopališč 140 evrov, nekoliko višje od cen subvencioniranih programov pa so tudi cene za počitniška varstva, ki jih bodo v poletnih mesecih izvedli nekateri občinski javni zavodi.

Enotedenska poletna počitniška šola v Pionirskem domu na primer stane 90 evrov, v Živalskem vrtu Ljubljana bodo otroci lahko počitnikovali za 20,50 evra na dan oziroma 102,50 evra na teden (če so imetniki letne vstopnice, drugače je cena dnevnega varstva 6 evrov višja), tedenski program na ljubljanskem gradu bo v času poletnih počitnic stal 100 evrov, poletno počitniško varstvo v družinskem centru Mala ulica bo za otroke s stalnim bivališčem v Ljubljani stalo 70, za tiste izven ljubljanske občine pa 120 evrov.

Prijave bodo spet zbirali vsi hkrati

Tako ni presenetljivo, da starši prosta mesta v subvencioniranih programih vsako leto razgrabijo. »Prijave sem začela zbirati ob sedmih zjutraj. Že čez pet minut je prostih mest zmanjkalo. Za 75 mest smo v tem času prejeli več kot dvesto prijav,« se je lanske izkušnje spominjal eden od ponudnikov varstva. Podobno je bilo 8. maja 2018 tudi pri drugih izvajalcih počitniških programov.

Tudi letos bodo izvajalci prijave začeli zbirati hkrati, a dan prej kot prejšnja leta. Letos bodo prosta mesta začeli polniti v torek, 7. maja, ob 7. uri. Za enotni datum so se na občini pred dvema letoma odločili predvsem, ker so prej »mesta v programih dobili predvsem otroci staršev, ki so bili bolje obveščeni. Da bi se temu izognili in ponudili karseda enake pogoje za vse, smo se odločili, da določimo enotni datum začetka zbiranja prijav.« A kot so lani izpostavili nekateri izvajalci, ima sistem tudi svoje pomanjkljivosti. Starši namreč pogosto v želji, da bi svojemu počitnikarju zagotovili prosto mesto, prijave za določen termin pošljejo na več naslovov. »Zdaj mi nekateri, ko jih obvestim o uspešni prijavi, sporočajo, da imajo v tem času že varstvo drugje,« so lani opozorili nekateri izvajalci in poudarili, da morajo skrbno preveriti, da ni kakšen otrok prijavljen v različne programe v istem terminu in da ne bi kdo zaradi tega ostal brez varstva.