RKC je odgovorna, ker ni upoštevala bioloških zakonov in je uvedla celibat, ki so ga zlorabili vsi mladi župniki in so posilstva prikrivali.

Verniki so odgovorni, ker so za posilstva vedeli, vendar so ščitili župnike, namesto da bi ščitili lastne otroke.

Oblast je odgovorna, ker je dovolila RKC, da pod krinko Boga v zaprtem krogu dela, kar hoče, ne da bi odgovarjala za svoja dejanja.

To se pravi, da je RKC privilegirana glede na druga verstva. Ustanovila je svojo državo Vatikan in postala gospodar sveta.

Naša oblast v Sloveniji je po osamosvojitvi še dodatno privilegirala RKC. Cerkvi je vrnila družbeno premoženje v naravi, obnovila je vse sakralne objekte, podpisala vatikanski sporazum za financiranje verskih šol in drugih dejavnosti, zaposlila je duhovnike v državne institucije, se mešala v politiko itd. Če je oblast soodgovorna za posilstva v RKC, je odgovorna tudi za zaščito ljudi pred posilstvi. V sedmem členu naše ustave piše, da je Cerkev ločena od države, ampak tega do zdaj ni uveljavila nobena vlada od leta 1991. Kdo bi moral uveljaviti 7. člen ustave, pa ga ni (predsednik države, vlada, državni zbor, državni svet, ustavno sodišče ali kdo drug)? Če bi se upošteval 7. člen ustave, danes ne bi imeli toliko posilstev v RKC. Če bi RKC odpravila celibat namesto konferenc v Vatikanu o posilstvih, bi to bila prava pot. Ker do zdaj oblast v Sloveniji ni reagirala na 7. člen ustave, nam to pove, da je oblast pod vplivom RKC.

RKC bi morala javno povedati vernikom (družbi), kaj je z molitvijo in blagoslovi dosegla. Kakšne probleme v korist vernikov je rešila in pred kakšnimi naravnimi katastrofami jih je zaščitila. RKC je treba tudi vprašati, kakšen je smisel njenega obstoja v današnjem svetu.

Borislav Kukič, Radovljica