Posamezniki v skladu s spremenjeno zakonodajo ne bodo kaznovani zaradi korupcije, če se bodo v letu dni sami prijavili oblastem. To bo veljalo le v primeru, če tožilstvo do prijave ne bo sprožilo preiskave proti njim, navajajo tuje tiskovne agencije. Poleg tega bodo po novem kazni za poneverbe in zlorabo položaja za polovico nižje, če bo storilec povrnil škodo. Po mnenju opozicije ti ukrepi koristijo zgolj vodji PSD Dragnei, ki je bil na prvi stopnji zaradi pomoči pri zlorabi položaja obsojen na tri leta in pol zapora in zaradi tega ni mogel postati premier. Maja je pričakovati pravnomočno sodbo v tem primeru.

V opoziciji so napovedali, da bodo te spremembe izpodbijali na ustavnem sodišču, zaradi česar se bo uveljavitev zakonodaje zamaknila. »Nobeno od dopolnil nima ničesar skupnega z resničnimi težavami Romunije, ampak so zgolj pretveza za to, da se koristi kriminalcem,« je v razpravi v parlamentu povedala opozicijska poslanka Raluca Turcan. V PSD medtem trdijo, da je te spremembe zakonodaje potrdilo tudi že sodišče, potem ko jih je izpodbijala opozicija. »Niti ena vejica ni bila dodana,« je po glasovanju povedal Dragnea.

Že v začetku aprila je Romunijo pred sprejetjem teh dopolnil posvarila tudi Evropska komisija, ki se boji, da bi te spremembe otežile boj proti korupciji. Po mnenju Bruslja bodo s temi spremembami vzpostavili »sistemsko nekaznovanost za najvišje politične uradnike, obsojene korupcije«. Napovedali so, da bodo v primeru potrditve uporabili vsa razpoložljiva sredstva.