Naj Martina Brezarja oprostijo, če ne, pa vsaj odredijo novo sojenje pred spremenjenim senatom okrožnega sodišča – tako je predlagal zagovornik Miha Kunič višjim sodnikom v pritožbi na sodbo, s katero so Brezarja oktobra lani na okrožnem sodišču obsodili zaradi poskusa uboja. Dobil je sedem let in sedem mesecev zapora, ker je 1. oktobra predlani na terasi kočevskega lokala Osterman z nožem zabodel nekdanjega državnega prvaka v bodibildingu in kočevskega občinskega svetnika Saša Petka. Kunič, prepričan, da je njegov klient v resnici ravnal v silobranu, je sodbi ugovarjal. Pritožbeni senat višjega sodišča ga je na javni seji poslušal, ali bo pritožbi tudi ugodil, pa še ni znano. O tem bo obveščen pisno.

Dve različni zgodbi

Do nasilja je prišlo na napol zasebni zabavi ob zaprtju lokala. Petek je bil tam s svojo družbo, prišel je tudi Brezar. Nepovabljen. Oba sta bila alkoholizirana. Sprla sta se, ker je Brezar začel Petka zbadati zaradi njegovih mišic. Malo pozneje je slednji obležal na terasi z vbodno rano v trebuhu, ki bi bila, če ne bi šlo za mlajšega človeka in pravega mišičnjaka ter če ne bi dobil res hitre prve pomoči, lahko usodna.

Petek je na sodišču razložil, da je Brezarju nekajkrat rekel, naj ga pusti pri miru, nato pa mu je »počil film« in ga je porinil na teraso. Nato se je spet vrnil v lokal, ko je malo pozneje želel oditi in je stopil skozi vrata, pa dobil udarec po nosu. Padel je na tla, prejel še brco v arkado, ko je s prijateljevo pomočjo vstal, pa je že zagledal Brezarja, kako se je z nožem v roki zapodil proti njemu. Poskušal se ga je ubraniti in ga zagrabiti za roko, vendar ga je Brezar prej zabodel v trebuh.

Obtoženi je po drugi strani dejal, da dogajanje ni bilo sestavljeno iz »dveh delov« – Petek se vmes ni vrnil v lokal. Tu sta se sporekla, Petek ga je odrinil, sam pa ga je udaril. Potem so se »rinili« ven, med »cufanjem« je padel na tla. Podrobnosti se ni spominjal, je pa dejal, da se je ob »nasprotniku«, ki je v času incidenta tehtal 110 kilogramov, sam pa 75, počutil ogroženega. Zaradi česar je, ko je bil na terasi potisnjen ob steno, potegnil nož. A se Petek ni ustrašil, kljub temu se mu je približeval. Ker ni imel kam pobegniti, je izvlekel nož.

Krvne sledi

Na prvostopenjskem sodišču je upoštevaje izpovedi prič in druge dokaze obveljalo, da se Petek po tistem, ko je Brezarja pospremil iz lokala, vanj ni več vrnil. In da torej na terasi ni bil napaden iz zasede. Med pretepom kljub svoji mišični masi ni dominiral, saj je padel po tleh. Bila sta torej enakovredna – vse dokler Brezar ni izvlekel noža in ga poskušal ubiti.

Obtoženčev zagovornik Kunič torej s tezo, da je šlo za silobran, na okrožnem sodišču ni bil uspešen. Zdaj je o tem poskušal prepričati višje sodnike. Med drugim je opozoril na krvne sledi. Izvedenec je pričal, da rana, kakršno je skupil oškodovanec, takoj zakrvavi. Torej bi morali krvne sledi najti sredi terase, kjer naj bi po oceni sodišča prišlo do poškodbe. V resnici pa so bile ob ograji, kar po oceni zagovornika potrjuje zagovor. »Do teh sledi se sodišče v sodbi sploh ni opredelilo,« je opozoril. In da silobrana obramba ni mogla dokazati tudi spričo tega, ker je sodišče zavrnilo več njenih dokaznih predlogov, nekaterih ugotovitev izvedencev, ki bi ga lahko potrjevale, pa ni upoštevalo.

Tožilstvo se na sodbo ni pritožilo; na okrožnem sodišču je za Brezarja predlagalo osem let zapora. Toliko je na koncu tudi dobil – za poskus uboja sedem let in sedem mesecev, dodatno pa so mu preklicali še eno že prej izrečeno pogojno kazen. Mimogrede, 27-letnik je bil od leta 2011 obsojen že osemkrat, večinoma za nasilna kazniva dejanja.