»Globalne zaloge nafte kljub dogajanju v Venezueli in zaostrovanju sankcij proti Iranu naraščajo. Zato ne vidim potrebe, da bi takoj kakor koli ukrepali,« je na finančni konferenci v Rijadu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Falih.

Zagotovil pa je, da Savdska Arabija ostaja zavezana ohranjanju ravnotežja na naftnem trgu. »Ne bomo dopustili, da bi se morale naše stranke prerivati za nafto. Države, ki želijo nadomestiti izpad iranske nafte, vedo, katero številko poklicati,« je poudaril. Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da ameriški predsednik Donald Trump ne bo več dopuščal izjem pri sankcioniranju uvoza nafte iz Irana, ki jih je lani jeseni omogočil osmim državam. »S tem želimo popolnoma ustaviti izvoz iranske nafte in tako iranskemu režimu odvzeti njihov glavni vir prihodkov,« so poudarili.

ZDA so po izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma lani postopoma obnavljale sankcije proti Iranu. Državni sekretar Mike Pompeo je jeseni dejal, da želijo s sankcijami prisiliti Iran, da se začne obnašati kot normalna država.

Med drugim so ZDA uvedle sankcije za države, ki bi uvažale nafto iz Irana. Začasno pa so za šest mesecev, do 1. maja 2019, izjemo dovolile osmim državam, in sicer Južni Koreji, Indiji, Kitajski, Turčiji, Japonski, Tajvanu ter Italiji in Grčiji. Te države naj bi postopoma zmanjševale njihove nabave in so se zavezale k zmanjšanju uvoza nafte.

Iz Bele hiše so v ponedeljek sporočili, da bosta ameriški zaveznici pri sankcioniranju Irana - Savdska Arabija in Združeni arabski emirati - s povečano proizvodnjo nadomestili izpad iranske nafte, da ta ne bo negativno vlival na trge. Informacije o ukinitvi izjem so sicer že pred samo uradno objavo višale cene nafte.