Ameriški predsednik Donald Trump bo s soprogo Melanio od 3. do 5. junija drugič na obisku v Veliki Britaniji. Nasprotno od lanskega delovnega obiska gre tokrat za državniški obisk, ki je najvišjega ranga, nanje pa, če hoče ali noče, vabi monarh na zahtevo vlade. To pomeni, da je Trumpa v bistvu povabila konservativna premierka Theresa May, ki mu je tak obisk obljubila že konec januarja 2016, ko je po njegovi zaprisegi na vrat na nos izsilila obisk pri novincu v Beli hiši. Takrat sta bila oba v veliko boljšem položaju, kot sta zdaj. Trumpu grozi začetek postopka za odpoklic (slednji je sicer malo verjeten), Mayeva pa utegne biti na začetku junija že bivša premierka. Zaradi nove odložitve brexita in britanskega sodelovanja na evropskih volitvah se namreč konservativna stranka tako zelo želi znebiti Mayeve, da je včeraj razpravljala o spremembi strankinih pravil. Ta zdaj določajo, da vodje stranke ni mogoče odstavljati leto dni po tistem, ko preživi strankarsko glasovanje o zaupnici. Mayeva ga je preživela decembra lani. To obdobje želijo pobudniki sprememb zelo skrajšati.

Šele tretji ameriški predsednik

Trumpova gostiteljica, kraljica Elizabeta II., ki je pred dnevi praznovala 93. rojstni dan, je varna na prestolu že od leta 1952. Od takrat vsako leto gosti do dva šefa vlade, skupno jih je 109 in doslej le dva ameriška predsednika (Busha mlajšega in Obamo).

Cilju obiskov, ki jih gosti monarh, v britanski diplomaciji pravijo »krepitev britanskega nacionalnega interesa«. Del obiska je velik banket, kjer kraljica in gost izmenjata vsebinski zdravici, običajno pa tudi govor gosta pred obema domovoma parlamenta. Aktualni predsednik poslanske zbornice, nekdanji konservativni poslanec John Bercow, je sicer že pred lanskim Trumpovim delovnim obiskom njegov govor vnaprej odpisal. Ravno včeraj, po objavi novice, da Trump prihaja na obisk h kraljici, pa je Bercowu grozilo glasovanje o nezaupnici. Je namreč velik trn v peti svoje stranke tudi zato, ker je odkrit nasprotnik izstopa iz EU.

Lanski Trumpov obisk so spremljali množični protesti, ki se obetajo tudi tokrat. Do obiska Trumpa je med drugimi zelo kritična zunanja ministrica laburistične vlade v senci Emily Thornberry. Je pa že stekla velika policijska varnostna operacija, kakršna je lani davkoplačevalce stala 18 milijonov funtov, v njej je sodelovalo 10.000 policistov.

V Francijo na obletnico dneva D

Trump se je s kraljico prvič srečal julija lani v gradu Windsor. Zamujal je dobrih deset minut in poskusil zasenčiti kraljico pred televizijskimi kamerami, tako da je zakorakal pred njo, ko sta pregledovala častno stražo.

Trumpov obisk Otoka je del evropske turneje, med katero se bo udeležil tudi obeleženja 75. obletnice zavezniškega izkrcanja na normandijski obali. Osrednja slovesnost bo 5. in 6. junija v Franciji. Slovenski predsednik Borut Pahor si je želel Trumpove udeležbe tudi na vrhu pobude treh morij, ki bo isti čas v Sloveniji, a ameriški predstavniki namigujejo, da to ne bo izvedljivo.