Dvotirno vodenje Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj zahteva zakonodaja v primerih, ko je zdravstveni zavod deležen sanacijskih ukrepov, je sinoči pojasnila predsednica sveta zavoda Alenka Bradač. Svet zavoda je tako včeraj odločil, da za poslovnega direktorja bolnišnice imenuje Marka Breznika, po besedah Bradačeve pa mora soglasje podati še ustanovitelj. Breznik bo svojo funkcijo začel opravljati prvega maja, po besedah Bobnarjeve pa doslej ni bil zaposlen v bolnišnici.

»Imeli smo na izbiro dva odlična kandidata in izbira je bila težka. Prevladale so daljše in zahtevnejše izkušnje iz poslovnega sveta. Izbrani kandidat je ekonomist, delal je tudi v tujini, tudi v težjih razmerah. Mislim, da je za razmere, v katerih je slovensko zdravstvo, to pravi kandidat,« je opisala Bobnarjeva, ki podrobnosti o izkušnjah Breznika ni želela razkriti. Strokovnega direktorja, ki ga bo bolnišnica za dvotirno vodenje potrebovala, pa sinoči na seji sveta zavoda po besedah Bobnarjeve niso imenovali.

»Na razpis nismo prejeli nobene prijave. Bomo pa ponovili razpis, tako da bomo o prijavljenih kandidatih odločali maja,« je napovedala. Porodnišnica je imela doslej enotirno vodenje. Dosedanja direktorica Polona Podnar je na prošnjo predstavnikov sveta zavoda in ministrstva za zdravje svoj že sredi marca napovedan odstop prejšnji teden preklicala. A že dva dni kasneje je zaradi nevzdržnih razmer, kot je zapisala v pismu, ponovno nepreklicno odstopila.

Podnarjeva: Vzdušje je spominjalo na taborišče

Razmere v kranjski porodnišnici, kot jih je prejšnji teden v svoji izjavi opisala Podnarjeva, niso ustrezne. Poudarila je, da je bila ob prevzemu funkcije po odstopu takratne direktorice Andreje Cerkvenik Škafar dobesedno zgrožena nad stanjem v bolnišnici. »Stavba je bila že takrat neprimerna za zdravstveno dejavnost, izguba je naraščala iz meseca v mesec, vzdušje pa je spominjalo na taborišče,« je slikovito opisala.

»Zdravnike ginekologe in porodničarje, ki so nosilci dejavnosti tega zavoda, sem dve leti prosila za sodelovanje,« je opozorila in zavrnila očitke o neprimerni komunikaciji. »Vsak poskus opozarjanja in izboljšanja strokovnih pomanjkljivosti se je končal s še večjo užaljenostjo in slabo voljo na njihovi strani ter posledičnim vse večjim ignoriranjem mojih navodil in priporočil.« V dveh letih po njenem v zavodu niso pripravili niti enega internega strokovnega izobraževanja oziroma niti ene klinične poti ali protokola, ki bi se ga vsi držali.

Kakšna je prihodnost kranjske porodnišnice?

Svet zavoda je sinoči obravnaval tudi finančni načrt za letošnje leto. »Bolnišnica ga je pripravila v skladu z usmeritvami, ki smo jih dobili od sanacijske ekipe ministrstva za zdravje. Menimo, da sanacijski ukrepi za to bolnišnico niso primerni. Treba je predvsem okrepiti dejavnost, tega pa bolnišnica sama ne more. Pri tem pričakujemo podporo ministrstva, in to ne samo v smislu finančnih nakazil,« je opozorila Bobnarjeva in poudarila, da bi se dejavnost morala okrepiti tako, da bi bolnišnica sama realizirala zadostno število prihodkov za svoje delovanje. Podnarjeva pa je v svoji izjavi obstoj kranjske porodnišnice povezala predvsem z nujnim napredkom stroke in sledenjem sodobnim trendom v ginekologiji in porodništvu. »Tega zahtevajo in si ga tudi zaslužijo naše pacientke,« je zatrdila.