Z 21 glasovi za in štirimi proti so novomeški občinski svetniki sprejeli predlog župana Gregorja Macedonija o novem prometnem režimu na obnovljenem Glavnem trgu. Staro mestno jedro bo tako odslej zaprto za promet ter namenjeno pešcem in kolesarjem. Kot smo poročali, nov prometni režim predvideva dostop voznikom s posebnimi dovolilnicami zgolj v času dostave med 6. in 10. uro. Promet bo sicer mogoč mimo Prešernovega trga po Sokolski ulici in naprej na Kandijski most oziroma po Kastelčevi na Rozmanovo ulico in naprej proti Novemu trgu. Zaledne ulice bodo »opremili« s potopnimi stebrički, namenjene pa bodo večinoma stanovalcem in podjetnikom.

»Z ureditvijo bo mestno središče pridobilo površino brez motornega prometa, namenjeno druženju občanov in obiskovalcev mestnega jedra ob ponudbi trgovcev, gostinskih lokalov in organizatorjev raznih prireditev. Posebne prilagoditve so za potrebe stanovalcev in podjetnikov predvidene v zalednih ulicah, obiskovalcem pa bo na voljo tudi enourno brezplačno parkiranje na parkiriščih v neposredni bližini Glavnega trga,« pojasnjujejo na novomeškem rotovžu.

Bo mestno jedro zamrlo?

Toda večina podjetnikov na Glavnem trgu in nekateri stanovalci, zlasti tisti, ki oddajajo svoje nepremičnine, so do zaprtja trga za promet zadržani, saj se bojijo, da bo mesto povsem zamrlo. »Razburjeni smo praktično že pet let, odkar so se začeli pogovarjati o zapori mesta, dejansko pa je ideja živa že od leta 1985,« pravi Dušan Kmet, stanovalec Rozmanove ulice. »Kot stanovalci si sicer želimo mir. Toda Glavni trg živi od denarja in ne od sprehajalcev, občinskih funkcionarjev in gospodov, ki nam sadijo rožice. Ves čas smo bili za prenovo Glavnega trga, a hkrati zahtevamo vsaj še dva nova mostova in vsaj tri parkirne hiše v bližini centra.«

Iztok Vovko, lastnik Arkade bara, je v letošnjem prvem četrtletju posloval najslabše v zadnjih pet letih, v letu in pol, kar traja obnova trga, pa mu je promet v celoti upadel za 70 odstotkov. »Res je lepo, ko posije sonce in je Glavni trg poln sprehajalcev. Toda ti sprehajalci ne obiščejo cvetličarne, Mercatorja, zlatarne, oni se pač sprehajajo. Prostor je namenjen njim,« razmišlja Vovko, ki ni podpisal ne decembrske spletne peticije za zaprtje mestnega jedra za promet kot tudi ne nedavne proti zaprtju. Prepričan je namreč, da ne ena ne druga poteza sama po sebi v mesto ne bi pripeljala ljudi.

»Ko bodo polna stanovanja, bo zaživel tudi Glavni trg«

»Občina sicer obljublja dogodke, toda ti bodo dobrodošli kvečjemu za nas, gostince, za trgovce pa ne vidim pripravljenega programa. Ta bi vsekakor moral vsebovati tudi urejena parkirišča, nove mostove, dostop, prevoze s kavalirjem, skratka vse tisto, kar je občina tudi obljubljala. Toda tisti trenutek, ko spustiš zapornico in trg zapreš za promet, bi morale te stvari že delovati. Danes je mesto zgolj zaprto, o vsem drugem pa se bomo šele začeli pogovarjati,« dodaja Vovko. »Ko bodo enkrat stanovanja na Glavnem trgu, ki se že obnavljajo in pripravljajo za trg, polna, si bomo vsi želeli, da se mestno jedro zapre za promet, kajti takrat bodo tudi trgovine že živele od teh stanovalcev. «

Vovko je ob tem spomnil na prvotne načrte o delnem zaprtju trga za promet. Še konec lanskega leta se je namreč govorilo o zaprtju le zgornjega dela Glavnega trga, kjer bi uredili tudi prireditveni prostor, medtem ko naj bi po spodnjem delu trga promet potekal enosmerno v smeri proti Kandijskemu mostu. Občina si je nato »na podlagi usklajevanja predlogov dveh ključnih skupin – krajevne skupnosti in Zavoda Grem v mesto« premislila. Nova rešitev tako v veliki meri sledi predlogom krajevne skupnosti, manj pa predlagani rešitvi Zavoda Grem v mesto, ki združuje poslovne subjekte v mestnem jedru in ki si je prizadeval za omejen in umirjen promet z možnostjo kratkotrajnega parkiranja, vsaj dokler ne bo urejena okoliška infrastruktura in izpolnjeni vsi pogoji za zaprtje mesta.